Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Με «ενημερωτικά» φυλλάδια απαντά η κυβέρνηση στις αυτοκτονίες κρατουμένων



Αίσθηση και αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Στ. Κοντονής επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση -κυβερνητικού βουλευτή- για την κατάσταση στις φυλακές, και ειδικότερα η απουσία έστω τυπικής έκφρασης λύπης εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αναφορά του ερωτώντος Αθ. Παπαχριστόπουλου σε πρόσφατες περιπτώσεις αυτοκτονιών κρατουμένων μέσα σε καταστήματα κράτησης ή και σε αστυνομικό τμήμα.

Κάτι περισσότερο από τρία χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και τα συγκεκριμένα θέματα αναδείκνυε στο μέγιστο βαθμό, ως κυβέρνηση σήμερα διά του αρμ΄/οδιου υπουργού περιορίζεται να λέει για την κατάσταση που παρέλαβε, για τις ευθύνες των γιατρών που δεν ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις για διορισμό τους στις φυλακές, για την έκδοση φυλλαδίων με ενημερωτικό για τις αυτοκτονικές τάσεις (!), καθώς και για τα εύσημα που παίρνει η χώρα από το εξωτερικό.

«Με αφορμή το θάνατο του νεαρού κρατούμενου, ο οποίος ήταν είκοσι έξι χρονών και είχε ένα πρόβλημα, πιστεύω, όχι σημαντικό. Δεν είναι λόγος, όμως, για ένα εικοσιεξάχρονο παιδί, ό,τι και να έχει κάνει, να πεθάνει στα είκοσι έξι του χρόνια» ήταν το πρώτο που είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος για το τελευταίο περιστατικό κρατούμενου που αρχικώς είχε διαμαρτυρηθεί για πονόδοντο, και τελικά δυστυχώς πέθανε στις φυλακές Λάρισας. «Υπάρχουν παραδείγματα και μάλιστα νωπά, που τα έχω μπροστά μου, όπου μόνο τον τελευταίο μήνα αυτοκτόνησαν τέσσερις-πέντε κρατούμενοι -Αλικαρνασσός και πάει λέγοντας- θεωρώ ότι είναι ώρα να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα» πρόσθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Θέλω να σας πω ότι για τον θάνατο του κρατουμένου στη φυλακή Μαλανδρίνου ήδη έχει δοθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς παραγγελία στη Λάρισα και στην Άμφισσα για να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου. Επίσης, έχει γίνει νεκροψία και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Η φυλακή δεν διαθέτει οδοντίατρο. Αν και έχουμε ζητήσει, δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον» απάντησε αρχικώς ο κ. Κοντονής, για να συμπληρώσει σε κάποιο σημείο ότι παρά το γεγονός πως η έρευνα συνεχίζεται, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι της φυλακής: «Μπορείτε να δείτε ότι υπήρχε ένα συνεχές ενδιαφέρον των υπαλλήλων της φυλακής για τον κρατούμενο.

Τα αποτελέσματα, όμως και η δικαστική και η εισαγγελική έρευνα και η νεκροψία θα μας δώσουν μια σαφή εικόνα».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος επέμεινε: «Είναι πολλά και πυκνά (ενν. Τα περιστατικά). Στις 29 Ιανουαρίου οροθετικός βρίσκεται κρεμασμένος στις φυλακές του Κορυδαλλού. Στις 5 Φεβρουαρίου τριαντατριάχρονος αυτοκτόνησε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Στις 11 Φεβρουαρίου κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων. Θα μπορούσα να σας πω άπειρα παραδείγματα».

Έναντι της επιμονής του ερωτώντος βουλευτή, ο κ. Κοντονής περιορίστηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Γνωρίζετε  πολύ καλά ποια ήταν η κατάσταση την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση μας τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν μια κατάσταση όνειδος.

(...) Νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη ένταξη των υπηρεσιών υγείας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων του Κορυδαλλού και του Νοσοκομείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη έχω υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα με τον κ. Ξανθό και αναμένουμε τις υπογραφές του κ. Γαβρόγλου και του κ. Χουλιαράκη για να καταλήξουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

(...) Οπως και στη φυλακή του Μαλανδρίνου που αναφέρθηκα προηγουμένως, έχει ζητηθεί από το κράτος και την πολιτεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσκαλέσει γιατρούς να εργαστούν, πλην όμως δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

(...) Προέβημεν σε εκτεταμένες επισκευές των νοσοκομείων στα καταστήματα κράτησης.

(...) Ιδίως για τη δομή που λειτουργεί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η χώρα μας εκεί που ήταν παρίας σε αυτά τα θέματα και συνεχώς κατηγορουμένη, επαινέθηκε και έχει θεωρηθεί αυτή η δομή ως πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη εξέλιξη και το μεγάλο άλμα προς τα μπρος που έχει κάνει η Κυβέρνηση στον τομέα που αναφερθήκατε.

Τέλος, θέλω να σας πω -και το καταθέτω και στην Εθνική Αντιπροσωπεία- ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε και ένα ειδικό φυλλάδιο για τις αυτοκτονίες, ούτως ώστε οι κρατούμενοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να μην καταλήγουν σε απονενοημένα διαβήματα».


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου