Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

«Πόλεμος» Βούτση – ΝΔ για την επιλογή Κουτεντάκη στο Γραφείο Προϋπολογισμού


«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτσηκαι της ΝΔ με αφορμή την επιλογή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη για την θέση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή. 

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρίας Σπυράκη προκάλεσαν την μήνιν του κ. Βούτση, ο οποίος δήλωσε κατάπληκτος για όσα είπε. Συγκεκριμένα, η κυρία Σπυράκη δήλωσε ότι «η προσπάθεια διορισμού του κυβερνητικού στελέχους Φραγκίσκου Κουτεντάκη ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή είναι μία ακόμη απόδειξη» (της επιχειρούμενης «άλωσης του κράτους), προειδοποιώντας ότι η ΝΔ «όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών».

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης υπεραμύνθηκε της επιλογής Κουτεντάκη λέγοντας ότι έχει την πολύ μεγάλη εμπειρία της υπεύθυνης δουλειάς που έχει κάνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να διαβάζει πραγματικά τους προϋπολογισμούς και να μπορεί να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει στοιχεία ή να εκφράσει ενστάσεις», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι προσωπικά έμεινε κατάπληκτος από την δήλωση της κυρίας Σπυράκη, η οποία «περιέχει κάτι αδιανόητο»: 

«Λέει πως όταν η ΝΔ κατά την εκτίμησή της έρθει στην διακυβέρνηση της χώρας, θα δώσει ουσιαστικά τέλος σε αυτά τα πρόσωπα και τους επιλεγέντες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, η χώρα έχει δεσμευτεί κι ευτυχώς ότι όλες αυτές οι θέσεις και για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους Γενικούς Γραμματείς, είναι με θητείες. Και αυτό είναι το τεκμήριο και το κριτήριο και της αξιοπιστίας του τι δουλειά κάνει κανείς ως θεσμός και πόση ανεξαρτησία έχει», είπε. «Ποιον απειλεί η κυρία Σπυράκη; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Ποιος απειλείται και ποιος θα έρθει στα πράγματα για να τελειώσει ποιον; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα ευτυχώς. Δεν στέκει πουθενά. Δεν έχει κανένα έρεισμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για το περιεχόμενο των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Μάλιστα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε θέμα απομάκρυνσης του απελθόντα συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού Π. Λιαργκόβα πριν λήξει η θητεία του, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν αδιανόητο, παρότι είχαμε αντιπαραθέσεις σε κάποια σημεία και διαφορετικές απόψεις σε δυο περιπτώσεις, να είχαμε θέσει θέμα από την πλευρά μας εδώ και 2,5 χρόνια, όπως σήμερα υπαινίσσεται η κυρία Σπυράκη απειλώντας ποιον; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Άρα ποιος απειλείται και ποιος θα έρθει στα πράγματα για να τελειώσει ποιον». 

Έντονη κριτική όμως άσκησε και η ΔΗΣΥ για την επιλογή Κουτεντάκη, με τον βουλευτή του κόμματος, Θ. Παπαθεοδώρου να αποχωρεί από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. «Αφού είναι δημόσια προκήρυξη ζήτησα να έχουμε τους φακέλους όλων των υποψηφίων με τα βιογραφικά τους για να κρίνουμε και να ψηφίσουμε», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το βιογραφικό που δόθηκε «είναι μόλις μιάμιση σελίδα και με αντιφατικά στοιχεία, που πρέπει ελεγχθούν». Έχει τεράστια κενά, δεν στέκεται. Πάσχει και η διαδικασία και η ουσία. Δεν μπορώ να ψηφίσω χωρίς να έχω γνώση των υποψηφίων», τόνισε. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν συμμερίστηκε την άποψή του. «Αφού διαμόρφωσε άποψη από ένα συνοπτικό βιογραφικό ότι δεν ήταν επαρκές, τι να πω; Είναι κι ο ίδιος πανεπιστημιακός. Λυπάμαι», απάντησε στον κ. Παπαθεοδώρου. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτεντάκης είναι λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών. Διαθέτει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Warwick και διδακτορικό στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ήταν προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Μιλάει τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά). 

Τελικώς, η πρόταση για τον κ. Κουτεντάκη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με 7 «υπέρ» από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έναντι 3 «κατά» από ΝΔ και Χρυσή Αυγή και 3 «παρών» από ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. 


Σταυρόπουλος Λάμπρος 
ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου