Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς



Συνεχίζεται η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο και κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Σήμερα το δικαστήριο εξέτασε και απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν, μέσω των δικηγόρων τους, οι δύο αξιωματικοί ενώ σήμερα επικράτησε ένα αλαλούμ σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece πηγή που έχει άριστη γνώση της κατάστασης, το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη συνταχθεί. Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης το κατηγορητήριο (Iddianame όπως λέγεται στα τουρκικά) συντάσσεται από τον Εισαγγελέα και ακολούθως δίνεται στη δημοσιότητα.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον ακριβή χρόνο έκδοσης του κατηγορητηρίου. «Υπάρχουν κρατούμενοι που περιμένουν  δυο και τρία χρόνια για κατηγορητήριο», λέει στο CNN Greece η ίδια πηγή.

Πράγματι, η νομοθεσία της Τουρκίας επιτρέπει να εκδοθεί το κατηγορητήριο σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως σε άλλες περιπτώσεις αυτό έχει εκδοθεί εντός λίγων ημερών.  Αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό για την περίπτωση των δύο στρατιωτικών.

Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής, λέει η τουρκική κυβέρνηση

Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.Σε δηλώσεις του ο Μπεκρί Μποζντάγ είπε ότι “ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή, ούτε από την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα”.

“Αυτοί οι στρατιώτες, συνελήφθησαν φυσικά και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή. Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ. 

Πρόσθεσε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου γίνεται στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των πολυμερών συμφωνιών. Ανέφερε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να πράξει τα απαραίτητα.

“Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να εκπληρωθούν. Πιστεύουμε ότι το να εγείρεται θέμα ανταλλαγής, αποδυναμώνει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσης των πραξικοπηματιών στην Τουρκία”, ανέφερε.

Κοτζιάς: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».


Πηγή : Cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου