Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Eurogroup: "Πάρτε πρώτα μέτρα και μετά ελάτε για τις δόσεις"



Πρώτα συμφωνία και μετά η εκταμίευση των δόσεων, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ισοδύναμα για κάθε μνημονιακή απόφαση που δεν θα εφαρμόζει.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις έγιναν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα από τις προηγούμενες, προφανώς γιατί η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τις «κόκκινες γραμμές».

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πληροφόρησε τους υπουργούς ότι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο Βrussels Group, υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε θέματα όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, τα «κόκκινα δάνεια», η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ υπάρχουν διαφορές στα συνταξιοδοτικά και στην αγοράς εργασίας. Ο επίτροπος ζήτησε ισοδύναμα από την κυβέρνηση για όποια μέτρα του Μνημονίου δεν θέλει να εφαρμόσει.

Στη δήλωση που εξέδωσε το Εurogroup χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ καλωσόρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανοικτά ζητήματα.
 Ειδικότερα, το Eurogroup αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και καλωσόρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. «Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και συνέβαλε σε πιο ουσιαστική συζήτηση», αναφέρει.

Αξιολόγηση
Παράλληλα, οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα ανοικτά ζητήματα και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο.
Το Eurogroup επανέλαβε και επιβεβαίωσε την προηγούμενη δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δήλωση παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Μόλις οι θεσμοί επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις των δανείων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, καταλήγει η δήλωση.
           
Μοσκοβισί
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση στη Ρίγα, τώρα έχουμε ένα εποικοδομητικό πνεύμα και πρόοδο, η διαπραγμάτευση είναι πιο αποτελεσματική και πιο ποιοτική.
Σημαντική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση ο κ. Μοσκοβισί καταγράφει, όπως είπε, στον ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία ΓΓΔΕ και στα «κόκκινα δάνεια». «Δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτήν την πρόοδο που είναι καλοδεχούμενη», τόνισε.
Στα ανοικτά ζητήματα που εμφανίζουν και το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας συμπεριέλαβε το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, ενώ για τα κοινωνικά μέτρα είπε ότι συμφωνούμε με την κυβέρνηση για την προστασία των αδυνάτων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με στοχευμένο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό θα το κρίνουν οι εθνικές αρχές της χώρας. Σημείωσε, όμως, ότι μια συμφωνία, αν γίνει δημοψήφισμα, δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται πριν τη διεξαγωγή του. Εκεί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα γιατί χωρίς υλοποίηση δεν υπάρχει εκταμίευση των διαθέσιμων, ανέφερε.

Νίκος Μπέλλος

Πηγή : e-typos.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου