Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Αλληλοκατηγορίες ΠΓΔΜ και Αλβανίας για το κίνητρο


Σκηνοθετημένο από σκοτεινούς κύκλους αιματοκύλισμα με στόχο το αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης που συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες του πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι ή αναβίωση του εφιάλτη του 2001 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων;

Ποιο ήταν το κίνητρο της αιματηρής συμπλοκής στο Κουμάνοβο; Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και Αλβανία εμμέσως επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη. Τα αλβανικά ΜΜΕ άφηναν αιχμές ότι πρόκειται για προβοκάτσια σκηνοθετημένη από τις μυστικές υπηρεσίες του Γκρουέφσκι, με σκοπό να τον βγάλουν από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει λόγω των καταιγιστικών αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των Σκοπίων, ότι οι ένοπλοι ήταν Αλβανοί «τρομοκράτες» που εισήλθαν παράνομα από «γειτονική χώρα» ώστε να επιτεθούν σε κρατικούς στόχους και θεσμούς, απορρίπτουν και οι ηγέτες των Αλβανών στο Τέτοβο, καθώς και οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου που έκαναν λόγο για γκρίζα υπόθεση, αφήνοντας υπονοούμενα για τον Γκρουέφσκι, ενώ εκείνον «φωτογραφίζει» και η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση στα Σκόπια.

Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια δραματική εξέλιξη τον μόνο που θα «βόλευε» τούτη την περίοδο ήταν ο Γκρουέφσκι που έχει περιέλθει πολιτικά σε δεινή θέση. Οντας εδώ και καιρό σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας του εθνικισμού του που έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, της αυταρχικής διακυβέρνησης που οδήγησε την αντιπολίτευση στη μόνιμη αποχή από το κοινοβούλιο, και της οικοδόμησης ενός διεφθαρμένου συστήματος, βρίσκεται τελευταία στη δίνη σφοδρής πολιτικής καταιγίδας καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των... πάντων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την παρουσία του στην εξουσία. Επισημαίνουν το γεγονός ότι 70 ένοπλοι εισήλθαν σε μια πόλη και δεν τους αντιλήφθηκε κανείς μέχρις ότου αρχίσει το τουφεκίδι.

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο επεισόδιο είναι πολύ «χοντρό» για να είναι σκηνοθετημένο. Θα μπορούσε, λένε, να στήσει μια προβοκάτσια με κάποιες επιθέσεις «αγνώστων» ή και να προβούν άνθρωποί του σε βομβιστικές επιθέσεις. Πάει πολύ όμως, υπογραμμίζουν, να στήσεις «ανθρώπους» του, Σλαβομακεδόνες ή Αλβανούς» να διεξάγουν κανονική μάχη.

Αν η αλβανική εκδοχή προκαλεί αποτροπιασμό για το αδίστακτο ενός ηγέτη, το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένες ομάδες Αλβανών εθνικιστών, όπως προκύπτει από τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, δεν πρέπει να αποκλειστεί. Και αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε ενδεχομένως το ασταθές κράτος της ΠΓΔΜ και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται ενώπιον ενός νέου εφιάλτη. Κάπως έτσι είχαν ξεκινήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις ένοπλες συγκρούσεις την άνοιξη του 2001 μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Τότε ένοπλοι πηγαινοέρχονταν στην αρχή από το Κόσοβο και πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και άλλους στόχους στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα στις αρχές Μαρτίου του 2001, είχαν καταλάβει ένα ολόκληρο χωριό το Τανουσέφτσι, προτού εισχωρήσουν και «απελευθερώσουν» ολόκληρη την ορεινή μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο. Τότε, στις αρχές, οι πάντες έκαναν λόγο για «συμμορίες», για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ολόκληρο αλβανικό «απελευθερωτικό» στρατό, που σήμερα... συγκυβερνάει στα Σκόπια. Πριν από λίγες μέρες 70 ένοπλοι φορώντας στρατιωτικές στολές εισέβαλαν από το Κόσοβο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, στο χωριό Γκόσιτσε, κοντά στο Τανουσέφτσι, και αφού αφόπλισαν και έδεσαν τους άνδρες του εκεί αστυνομικού τμήματος, πήραν τον οπλισμό τους και χάθηκαν στα δάση.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου