Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η Ντόρα και η δεύτερη ευκαιρία διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ





Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  
Τη δεύτερη ευκαιρία της ως προς τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να διερευνά η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς στο στρατόπεδο των αμφισβητιών του Αντώνη Σαμαρά δεν καταγράφεται, προς το παρόν, άλλη ισχυρή εναλλακτική λύση. 
Η δημοσκόπηση της MRB, την Κυριακή, ήταν ενδεικτική καθώς πέραν της αδιαφιλονίκητης πρωτιάς του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ωστόσο παραμένει αποστασιοποιημένος από τα σχετικά σενάρια, είναι η πρώην Υπουργός και διεκδικήτρια της ηγεσίας το 2009 που εμφανίζεται ως η ισχυρότερη εκ των δελφίνων. 
Επί του παρόντος, η κ. Μπακογιάννη αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, αν και οι πληροφορίες του Newpost επιμένουν ότι το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία έχει συζητηθεί σε έναν πολύ κλειστό κύκλο στελεχών. 
Ενδεχόμενη υλοποίηση του σεναρίου θα συνιστά ανατροπή για όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα μεταβάλλει άρδην τις ισορροπίες που υπήρξαν στη Ν.Δ. μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου. 
Ταυτόχρονα μία σειρά ερωτημάτων θα χρήζουν απάντησης. Συγκεκριμένα:
  • πώς θα λειτουργήσει η ομάδα των 13 – 14 βουλευτών που είχαν, μέχρι πρότινος, τακτικές συναντήσεις και λειτουργούσαν πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών τους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι έλεγαν;
  • τί στάση θα κρατήσουν στελέχη με εμφανείς, ανομολόγητες ακόμη, φιλοδοξίες όπως οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης; 
  • κατ' αναλογία, πώς θα αντιδράσει ο, επίσης με ηγετικές φιλοδοξίες, κ. Κυρ. Μητσοτάκης; 
  • ποιά θα είναι η στάση του «καραμανλικού» στρατοπέδου που το 2009 έκρινε την υπέρ Σαμαρά εκλογή και ποιά η «γραμμή» του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, που μέχρι σήμερα παραμένει επιφυλακτικός έναντι των σεναρίων;
  • και, κυρίως, ποιά θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς;
Ο τέως Πρωθυπουργός εμφανίζεται μέχρι σήμερα αποφασισμένος να παραμείνει στη γαλάζια ηγεσία και να δώσει τη μάχη της προσωπικής και εκλογικής δικαίωσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι, ακόμη και σήμερα, δεν είναι δεδομένοι οι 41 βουλευτές – ευρωβουλευτές που απαιτούνται για την αμφισβήτησή του. Εφόσον αυτοί δεν βρεθούν αλλά, αντιθέτως, η πίεση απο την εσωκομματική αντιπολίτευση ενταθεί, πώς θα αντιδράσει ο Μεσσήνιος; Θα αποχωρήσει, όπως θα ήθελαν κάποιοι, ή θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και ενδεχομένως θα σκεφτεί το σενάριο της επαναβεβαίωσης στο πρόσωπό του της εμπιστοσύνης του κόμματος; Εάν συμβεί το τελευταίο, τότε δεν αποκλείεται η επανάληψη της σύγκρουσης του 2009. 
Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο τα σενάρια μίας – με τον ένα ή άλλο τρόπο – επίλυσης της εκκρεμότητας στο άμεσο μέλλον μοιάζουν ασθενή. Αντιθέτως, θα υπάρξουν αρκετά ακόμη επεισόδια και, ενδεχομένως, ανατροπές στις σημερινές συμμαχίες ενώ η μάχη στο παρασκήνιο θα είναι σκληρή. Από την έκβασή της, και όχι μόνον, θα εξαρτηθεί τελικά εαν η εισήγηση που υποβάλλουν κάποιοι στη Ντόρα Μπακογιάννη, «do it like Hillary» («κάντο όπως η Χίλαρυ») έχει περιθώρια υλοποίησης ή όχι.  

Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου