Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι γυναίκες του Βλαστού και οι σχέσεις με την τρομοκρατία


Οι αποκαλύψεις της Ευαγγελίας Βλαστού, εξαδέλφης και στενής συνεργάτιδας του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού ξεδιπλώνουν ημέρα με την ημέρα το περίπλοκο πλέγμα δραστηριοτήτων του επικεφαλής του κυκλώματος των «νονών», αλλά και τις σχέσεις του με άτομα που είχαν γνωριμίες με πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν με την εγχώρια τρομοκρατία.

Χθες, προφυλακιστέα κρίθηκε η δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου, μετά την απολογία της στον ανακριτή διαφθοράς, που διερευνά την υπόθεση του «κυκλώματος εκβιαστών».

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Δημ. Χατζησταύρου. Αντίθετα, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους αφέθηκαν η Μαρία Μουζακίτη, ο Π. Λασιθιωτάκης και ο αστυνομικός Π. Στουρνάρας στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 1000 ευρώ.

Οι γυναίκες του Βλαστού

Πέντε γυναίκες σε ρόλους «κλειδιά» δούλευαν στο κύκλωμα με επικεφαλής και τον Παναγιώτη Βλαστό. Οι αποστολές τους ήταν εμπιστευτικές και τις εκτελούσαν μετά από εντολή του βαρυποινίτη. Ταμείο για τα χρήματα από τις απαγωγές, τους εκβιασμούς και τις τοκογλυφίες, μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, κατασκευές βομβών, παρακολουθήσεις στόχων ακόμα και εκπαίδευση με ελικόπτερο για την απόδραση του Βλαστού από τις φυλακές ήταν μερικές από τις αποστολές που εκτελούσαν.

Η Ευαγγελία Βλαστού, ή αλλιώς «Λίτσα» ήταν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του βαρυποινίτη. Είχε επιφορτιστεί με τη διαχείριση του «ταμείου» από την εγκληματική δραστηριότητα του ξαδέλφου της. Εισέπραττε κάθε μήνα τα έσοδα από την τοκογλυφία και την προστασία νυχτερινών κέντρων, ενώ διαχειριζόταν και τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου. Τηρούσε τα «λογιστικά βιβλία» της οργάνωσης και αναλάμβανε τις δυσκολότερες αποστολές παρακολούθησης υποψήφιων στόχων. Η ίδια ήταν που «έσπασε» τη σιωπή της, όταν κινδύνευσε η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της από τις απειλές του Βλαστού.

Η δικηγόρος

Προφυλακιστέα κρίθηκε η δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού Αδαμαντία Αγγελέτου, που σύμφωνα με την κατάθεση της Ευαγγελίας Βλαστού, εξαδέλφης του βαρυποινίτη, είχε σημαίνοντα ρόλο στη δράση της συμμορίας των «νονών» που λυμαίνονταν τον Κορυδαλλό.

Η δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού φέρεται από την αστυνομία να διατηρούσε και ερωτική σχέση με τον πελάτη της. Η ίδια όμως το αρνείται. Η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Αδαμαντίας Αγγελέτου και στις λεπτομέρειες που ήξερε για τη δράση του «νονού».

Η δικηγόρος φέρεται να διακινούσε χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου ενώ ήταν αγγελιαφόρος μηνυμάτων του Βλαστού στους συνεργάτες του έξω από τις φυλακές. Στην απολογία της η Αδαμαντία υποστήριξε ότι η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρεται σε αυτή για λόγους εκδίκησης, διότι αρνήθηκε να την βοηθήσει στη δίκη που είχε με τον Βλαστό, όταν ο βαρυποινίτης την κατήγγειλε ότι οργάνωσαν μαζί την απόδραση από τα Τρίκαλα.

Η πιλότος ελικοπτέρου

Η Μαρία ήταν ένα ακόμα μέλος της συμμορίας του Βλαστού που έκανε παρακολουθήσεις στόχων. Εισέπραξε από τον βαρυποινίτη το ποσό των 16.000 ευρώ για να μάθει να πιλοτάρει ελικόπτερο και να συνδράμει στην απόδραση του Βλαστού. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι κατάλαβε ότι ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν και «κόπηκε» στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος.

Για λογαριασμό του Βλαστού δούλευαν δύο ακόμη γυναίκες. Η πρώην σύντροφός του Πέννυ, αλλά και η πρώην σύζυγός του Ιωάννα. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι γνωριμίες στις παρυφές της τρομοκρατίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και μια καταγεγραμμένη συνομιλία του Βλαστού με συνεργάτη του που αναφέρονται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και στην τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα επαναστατών».

Οι δυο άνδρες συνομιλούν για ένα πρόσωπο το οποίο προσδιορίζουν ως «Αλβανό» ονόματι Αιμίλιο στον οποίο χρεώνουν τη δολοφονία Γκιόλια. Ο Αιμίλιος είχε παραδοθεί στην αντιτρομοκρατική καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα για την εμπλοκή του στη δολοφονία πέντε σωματοφυλάκων επιχειρηματία στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Εκεί δυο Έλληνες αντιεξουσιαστές ήταν οι δολοφόνοι οι οποίοι στις καταθέσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι ο Αλβανός γνωρίζει πολλά και για την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα» χωρίς όμως να προκύψει κάτι σε βάρος του.


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου