Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ουκρανία: Τουλάχιστον 34 οι νεκροί στο Ντονέτσκ




Οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το νέο τέρμιναλ του αεροδρομίου.

Μία από τις πιο αιματηρές ημέρες στους εννέα και πλέον μήνες σύγκρουσης, γνώρισε η Ουκρανία με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ατόμων, ανάμεσά τους 13 πολίτες από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ την Πέμπτη, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η κατάσταση όντως χειροτερεύει. Το βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνά τις 5.000 και τους 10.000 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάικλ Μποτσιούρκιβ στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio News».

Το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στους φιλορώσους ενόπλους. «Οι ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά σήμερα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στην ουκρανική πρωτεύουσα το μεσημέρι. «Η Ρωσία φέρει ευθύνη» προσέθεσε.

Με το αεροδρόμιο, ένα σύμβολο πέφτει

Στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση γνώρισε επίσης μείζονα στροφή με την ανακοίνωση της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό.

Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

«Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες», παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου».


Την Ουκρανία κατηγορεί για τους νεκρούς στη στάση του τρόλεϊ ο Λαβρόφ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για τη ρίψη οβίδας νωρίς το πρωί σε στάση τρόλεϊ στο Ντονέτσκ, μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 13 πολίτες, τονίζοντας ότι είναι μια «σοβαρότατη προβοκάτσια».

«Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατάφωρη προβοκάτσια που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση», κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ανακοίνωση.

Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν σε νότια συνοικία του Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, όταν οβίδα έπληξε δημόσιο μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Το Κίεβο κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τους αυτονομιστές αντάρτες και δήλωσε ότι ο προστάτης τους, η Ρωσία, φέρει την ευθύνη.


Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου