Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Όταν η σοβαρότητα των πολιτικών σεβόμενοι την χώρα και τον λαό της αποδίδει : Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ



του Κώστα Βουκελάτου


Διάβασα το πρωί στο τύπο και με προβλημάτισε ότι  η Πορτογαλία θα κινηθεί να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα, ακολουθώντας τα βήματα της Ιρλανδίας.

Την δήλωση αυτή έκανε η υπουργός Οικονομικών  Maria Luís Albuquerque την Τετάρτη και δείχνει το πόσο σοβαρά έχει πάρει η πολιτική ηγεσία το πρόβλημα της κρίσης.

Όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία επιθυμεί να επωφεληθεί από μία μείωση των επιτοκίων. Και η αποπληρωμή των δανείων νωρίτερα θα επιτρέψει στην μικρή ιβηρική χώρα να γλιτώσει εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιους τόκους.

Η Πορτογαλία ζήτησε μία διάσωση ύψους 78 δις. ευρώ (90 δις. δολ.) από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011 αφού έχασε την πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση. Από το συνολικό δάνειο, τα 26 δις. ευρώ προήλθαν από το ΔΝΤ και τώρα τελειώνει προσφέροντας στον λαό της ανάσα μετά από μόλις 3 χρόνια.

Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα προσαρμογής τον Νοέμβριο 2010, που συνοδευόταν από χρηματοδότηση 85 δισ. ευρώ – ίση με το 58% του ΑΕΠ. Στα τέλη του 2013 βγήκε από το πρόγραμμα. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,7%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3%, η ανεργία μειώθηκε από το 14,7% στο 13,1% και οι ιρλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%. Η Πορτογαλία μπήκε σε πρόγραμμα τον Απρίλιο 2011, με χρηματοδότηση 78 δισ. ευρώ –ί ση με το 46% του ΑΕΠ. Στις 5 Μαΐου θα βγει από το πρόγραμμα. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του, το ΑΕΠ μειώθηκε 3,4%, οι επενδύσεις 19,2%, η ανεργία αυξήθηκε 4,5 μονάδες από το 12% στο 16,5% αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν 24,6%. Οι δύο λαοί πέρασαν δύσκολες ώρες αλλά τα κατάφεραν. Οι οικονομίες τους ανασυγκροτήθηκαν, δεν σωριάστηκαν σε ερείπια. Οι δύο χώρες στάθηκαν στα πόδια τους.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε τον Σαμαρά που έχει ξεσκίσει τους πολίτες παίρνοντας τους τα πάντα για να πετύχει την διάσωση της χώρας και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα να δίνει παροχές και να τάζει όπως το 1981 το ΠΑΣΟΚ τα πάντα και ότι θέλουμε να ακούσουμε, αδιαφορώντας εάν αυτά που τάζει και λέει θα μπορέσει να τα κάνει την επόμενη ημέρα όταν η χώρα έχει φορτωθεί με τόσα δάνεια διάσωσης.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στην σοβαρότητα των υπολοίπων κομμάτων που θέλουν να μπουν η να ξαναμπούν στο κοινοβούλιο, χαμένη ψήφος, ακριβώς αυτό δεν έχουν σχέδιο δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις έχουν πρόβλημα επάρκειας στο να αντιληφθούν ότι το χρέος δεν είναι ένα παιχνίδι λέγοντας ότι "δεν θέλω να παίξω" και τέλειωσαν όλα.

Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα διαχείρισης των ελληνικών συμφερόντων και είμαστε καταδικασμένοι και με τους μεν και με τους δε, δείτε απλά την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα βελτίωσαν την οικονομία τους ξέροντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, κάτι το οποίο δυστυχώς το δικός μας πολιτικό προσωπικό δεν έχει την ικανότητα να το κάνει και ξεφτιλίζει μια χώρα και τον λαό της σε ξένες χώρας δηλώνοντας με τις πράξεις της ανικανότητα.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου