Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Γαλάζιος θρίαμβος σε εφτά περιφέρειες - Χαμηλά ποσοστά για ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 



Σαρωτική και αναμφισβήτητη νίκη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις περιφερειακές εκλογές. 

Από την πρώτη Κυριακή βάφτηκαν γαλάζιες επτά περιφέρειες της χώρας με τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος να κόβουν το νήμα της νίκης και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά.

Τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. με τον αγώνα που δίνουν καθημερινά έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχουν πείσει ότι προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι επιλογές του  ΣΥΡΙΖΑ, σε πολλές περιφέρειες κατρακύλησαν στην τρίτη θέση, και δεν θα είναι ούτε στον δεύτερο γύρω. 

Ούτε και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τράβηξαν αφού δεν κατάφεραν να πάνε πάνω από 15%.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, βγήκε νικητής από την πρώτη κάλπη με 60%. Ακολούθησε ο Χρήστος Παπαστεργίου με 10% έχοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με το ποσοστό ρεκόρ 66%! Δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Νικηφόρος Παπανικόλας με ποσοστό γύρω στο 15%.

Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη περιφερειάρχης με ποσοστό άνω του 46%, ενώ ο Γιώργος Ιωακειμίδης που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 16%. 

Με ισχυρό ποσοστό 60% εξελέγη για άλλη μια θητεία ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, ήρθε δεύτερος, με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 13%.

Για άλλη μια θητεία εξελέγη περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έλαβε σχεδόν 55% αφήνοντας πίσω τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Στέφο, με ποσοστό 12,7%.

Νίκη πέτυχε ο Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εκοψε το νήμα της νίκης με ποσοστό 48% ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, ενώ δεύτερος με ποσοστό 25% ήρθε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος.

Νίκη από την πρώτη Κυριακή και για τον περιφερειάρχη της Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με το θριαμβευτικό ποσοστό του 78%. Στη δεύτερη θέση, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης, με ποσοστό μόλις 11%.

Μια ανάσα πριν από την εκλογή από τον πρώτο γύρο βρέθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο «γαλάζιος» υποψήφιος Δημήτρης Πτωχός. Με ενσωμάτωση 52% των τμημάτων το ποσοστό του ήταν 42,6% έναντι 32% που συγκέντρωσε ο Πέτρος Τατούλης. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Μάκαρης, δεν κατάφερε να αγγίξει ούτε το 9%.

Ο Χρήστος Μέτιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συγκέντρωσε ποσοστό 41,6% και περνά στο δεύτερο γύρο έχοντας τον αντίπαλο τον «γαλάζιο» «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 35%. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτος με ποσοστό 9% και ακόμη πιο κάτω ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ με 6%.

Στον δεύτερο γύρο περνά και η Ρόδη Κράτσα νυν περιφερειάρχης στα Ιόνια Νησιά. Συγκέντρωσε ποσοστό 28% και θα δώσει τη μάχη απέναντι στον «γαλάζιο» «αντάρτη» Ιωάννη Τρεπεκλή που έλαβε 30%. Παρά το κλίμα που δημιουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος που έλαβε μόλις 16%.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης έλαβε 34% και περνά στο δεύτερο γύρο με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. Γιώργο Αμανατίδη, ενώ με ισχυρό προβάδισμα πηγαίνει στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία. Συγκέντρωσε 41,5% έναντι 34,2% που έλαβε ο Κώστας Κουρέκας. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής συγκεντρώνει ποσοστό 40,7% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 33,3%. Στην τρίτη θέση η υποψήφια του ΚΚΕ και στην τέταρτη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου