Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

 



Νέα ηγεσία στις κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου ορίστηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα να αναλαμβάνει πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και τη Γεωργία Αδειλίνη να καταλαμβάνει τον εισαγγελικό θώκο του Αρείου Πάγου.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα χειρίστηκε τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής στην ανάκριση μαζί με τη Μαρία Δημητροπούλου και υπήρξε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1984 και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στα έδρανα του Πειραιά, όπου άφησε το στίγμα της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν κλήθηκε να ερευνήσει τα κυκλώματα των φυλακών του Κορυδαλλού. Στη δικαστική «ιστορία» έχει μείνει και η ενασχόλησή της, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η πολύπειρη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, επιλέχτηκε για το πόστο της εισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου. Με καταγωγή από το Ληξούρι, η κ. Αδειλίνη ήταν η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, άφησε το στίγμα της με την αγόρευσή της στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, εισηγήθηκε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή των υπαιτίων για την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό του 1999, με 39 νεκρούς.

«Η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, το δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δεν νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα. Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει, εντέλει, το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς», αναφέρει σε δήλωσή της η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου