Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Σχετικά με την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς




Όσον αφορά στους μεγάλους οδικούς άξονες:

  • Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος ολοκληρώνεται το 2025. Ήδη από την έναρξη των εργασιών τον Μάρτιο 2022 , το έργο έχει υλοποιηθεί σε βαθμό άνω του 15%. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκλήρωση του έργου  βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην υφιστάμενη Ε.Ο. τον Ιούλιο του 2023.
  • Ο Αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας Ε65  στο σύνολό του ολοκληρώνεται μέχρι το 2027 ενώ τα τμήματα Λαμία- Ξυνιάδα και Τρίκαλα- Καλαμπάκα θα παραδοθούν αρχές του 2024.
  • Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, ένα εμβληματικό έργο το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Στο πρώτο εργοτάξιο στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος που εγκαταστάθηκε το 2022, έχουν ξεκινήσει εργασίες σε τμήμα 2,7 χλμ.. Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη έχει συμβασιοποιηθεί από την άνοιξη του 2023 και τα εργοτάξια θα ξεκινήσουν  εντός των πρώτων μηνών του 2024. Τέλος του Αυγούστου 2023 ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος. Εντός του 2024 όλα τα μέτωπα θα είναι ανοιχτά.

Ανανέωση του στόλου των λεωφορείων

  1. Ανανεώνεται ο γερασμένος στόλος των λεωφορείων, με την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, στις αρχές του 2024 παραδίδονται τα πρώτα καινούρια 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και δρομολογούνται στις γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 
  2. Εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης. Τέλος εξετάζεται η ανανέωση ή/και επέκταση των συμβάσεων leasing και υπηρεσίας οχήματος με οδηγό από ιδιώτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι άμεσες αυτές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν και βελτιώνουν την παρεχόμενη υπηρεσία προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην  προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, της ηλεκτροκίνησης και μιας μετακίνησης πιο φιλικής προς το περιβάλλον.

Μετρό

  • Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ένα έργο προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ  θα διευκολύνει τις μετακινήσεις 300.000 πολιτών ημερησίως και θα λειτουργήσει εντός του 2024. Μέχρι το τέλος του 2023, εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία. Μετά την ολοκλήρωση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.
  • Η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα, ένα μεγάλο ανοιχτό εργοτάξιο στην Αθήνα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των μεταφορών στην πρωτεύουσα. Η πρόοδος των πρόδρομων εργασιών ανέρχεται στο 50% και ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο δεύτερος είναι ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει το Φθινόπωρο.

Επένδυση στον σιδηρόδρομο

Μεγάλα έργα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και αφορούν την ασφάλεια των τρένων μας θα ολοκληρωθούν, όπως είχαμε δεσμευθεί, εντός των επόμενων μηνών, προκειμένου να κλείσει και αυτή η πληγή η οποία τόσο πολύ μας έχει πονέσει.

Η ανάγκη για επένδυση στον σιδηρόδρομο του μέλλοντος, έχοντας μία αίσθηση της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, πάντα με έμφαση στη βασική μας γραμμή: από την Πάτρα στην Αθήνα και από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα σύνορα συνιστά αντικείμενο ενός ευρύτερου πεδίου παρεμβάσεων.

  • Το σύστημα τηλεδιοίκησης θα εγκατασταθεί όπως έχει προγραμματιστεί.
  • Με συμφωνία του Δημοσίου με τον ΟΣΕ αυξάνεται η χρηματοδότηση  του Οργανισμού από €45 εκατ. σε  €75 εκατ. και δεσμεύεται ο φορέας για εποπτεία, λογοδοσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο συντονίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ & Hellenic Train).

 Μέριμνα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Προωθείται η κύρωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου με όραμα εναρμονισμένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., και με κεντρικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων κατά 30% ως το 2025 και κατά 50% ως το 2030. Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 44 δράσεις και 200 μέτρα οδικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων:

  • Τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας,
  • την υλοποίηση Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας,
  • την αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ.,
  • την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων 
  • την ανάπτυξη Ψηφιακής Υποδομής Ταυτοποίησης Οχημάτων.

Προώθηση μετακίνησης πιο φιλικής προς το περιβάλλον

Προγραμματίζεται:

  • Η παροχή οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος ("Κινούμαι Ηλεκτρικά").
  • Η χρηματοδότηση αντικατάστασης παλαιών ρυπογόνων ΤΑΧΙ με αμιγώς ηλεκτρικά ("Πράσινα ΤΑΧΙ")
  • Η παροχή φορολογικών κινήτρων για κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων (απαλλαγή από καταβολή τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας)
  • Η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης και λειτουργία 11.000 δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων έως τις αρχές του 2026
  • Η δρομολόγηση ενός νέου θεσμικού πλαίσιου για την υδρογονοκίνηση και προωθείται η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στις αστικές επιβατικές μεταφορές

Αναβάθμιση της εναέριας κυκλοφορίας

Το 2ο εξάμηνο του 2023 υπογράφεται η σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας η οποία έχει διετή διάρκεια υλοποίησης και εισάγεται νομοσχέδιο για τον νέο οργανισμό της Υ.Π.Α: το οποίο έχει στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου οργανισμού, ο οποίος θα έχει τα εφόδια να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, άμεσα και αποτελεσματικά. Ενισχύεται τέλος η λειτουργία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. 

Υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το έργο αφορά στην εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.
 
 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου