Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο θέαμα-ακρόαμα

 



Τέλος στο χρόνιο ζήτημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο ζωντανό θέαμα-ακρόαμα έρχεται να βάλει διάταξηπου καταθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  • Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ρητά ότι ο χρόνος δοκιμών (πρόβας) ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών που απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού αποτελεί χρόνο εργασίας και αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης σύμφωνα με ατομική συμφωνία που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των θεσπισμένων ελάχιστων αμοιβών.
  • Συγχρόνως, προβλέπεται η υποχρέωση σύναψης των σχετικών συμβάσεων εργασίας και η δήλωση πρόσληψης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, περιλαμβανομένου και του χρόνου διάρκειας των προβών, προτού αυτές ξεκινήσουν. Έτσι διασφαλίζεται η αναγνώριση, αμοιβή και ασφάλιση του πραγματικού χρόνου ενασχόλησης των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των προβών, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά ευχερέστερο των έλεγχο των εργοδοτών.
  • Επιπλέον της διάταξης για τις πρόβες, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καταθέτει δύο ακόμα σημαντικές διατάξεις:
    • Σε συνέχεια του Μητρώου Καλλιτεχνών το οποίο συστάθηκε και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέσα από το οποίο η κυβέρνηση στήριξε απευθείας με περισσότερα από €105 εκατομμύρια τους απασχολούμενους στον πολιτιστικό τομέα, θεσπίζεται πλέον το Μητρώο Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ). Το ΜΑΠ, μετεξέλιξη του Μητρώου Καλλιτεχνών, αποτελεί ένα εργαλείο χαρτογράφησης του κλάδου των εργαζομένων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
    • Μία επιπλέον διάταξη που καταθέτει το ΥΠΠΟΑ αφορά στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου παρέχοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη δυνατότητα εκπόνησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων με σκοπό την στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου (στους τομείς της υφαντικής, ξυλοτεχνίας και αγγειοπλαστικής) ύψους άνω των €11 εκατομμυρίων και σύντομα θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσκλήσεις, με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου