Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Συνεχίζεται η στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για 20ο μήνα

 



Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε στην επιδότηση των λογαριασμών καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, κάτι που βλέπει κάθε καταναλωτής στο λογαριασμό του. Φορολόγησε στην αρχή τα υπερέσοδα των παρόχων με έκτακτο τέλος 90% και στη συνέχεια συγκρότησε μηχανισμό άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων  και  διάθεσής τους στην κοινωνία, που ακολούθησαν πολλές άλλες χώρες στην Ε.Ε. Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας από τα οποία το 70% προέρχεται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και από τα  έσοδα από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρόλο ότι   τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σήμερα σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης και πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση -συνεπής στη δέσμευσή της- συνεχίζει  για 20ο συνεχόμενο μήνα την επιδότηση των λογαριασμών. Για τον Απρίλιο οι καταναλωτές, μετά και τις νέες επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη πιο μειωμένους τους λογαριασμούς, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου. Η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνεται ως εξής:

Για τα οικιακά τιμολόγια: Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ ανά  MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 ευρώ ανά MWh.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά MWh.

Παραδείγματα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής με την επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο:

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 66 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 60 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KMh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 115,5 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει 108 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 105 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 198 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει τελικά 190,5 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 189 ευρώ.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου