Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτοικοι ενός δήμου παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν!


 

Οι κάτοικοι της Χάλκης, σε συνεργασία με τον δήμο, καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRecoIslands.

  • Η πρωτοβουλία GR-ecoIslands με το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης,ισχύος 1MW, καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων στην πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering).
  • Έτσι, το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100 ευρώ, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800 ευρώ. Η εξοικονόμηση ξεπέρασε στο σύνολο τις 200.000 ευρώ το τελευταίο έτος.
  • Παράλληλα, το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 2.246 kg.

Η Χάλκη ήταν το πρώτο νησί που άνοιξε το δρόμο στα GREcoislands, της εθνικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ολοκληρωμένη πράσινη μετάβασητων μικρών νησιών. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου