Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Μετά από χρόνια απαξίωσης και τα 3 ναυπηγεία μας θα έχουν πιάσει και πάλι δουλειά



Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του ανάρτηση για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Θα ξεκινήσω λοιπόν με τη δέσμευσή μας να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων με αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού.
  • Σε αυτό πιστεύω ότι θα συμβάλει και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μέχρι το τέλος Απριλίου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα εφαρμοστεί σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ αλλά και στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, και θα αφορά περίπου 18.000 εργαζόμενους.
  • Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή μία πολύ σημαντική διάταξη που διασφαλίζει – για πρώτη φορά, ρητά με νόμο, ότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό. Είναι λυπηρό που η Αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι η Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ουδέν ψευδέστερο. Το νερό είναι φυσικό μονοπώλιο. Ανήκει στο κράτος, σε εταιρείες του κράτους.
  • Θέλω να τονίσω πως στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί -δεν θα επιτρέψουμε- να υπάρχουν “γαλατικά χωριά ανομίας”. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Γι’ αυτό ψηφίσαμε τροπολογία που αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
  • Κάτι ακόμα που θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι η ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας, τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με την UNICEF, αντίστοιχα, ώστε για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ενός προβλήματος που και στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις.
    • Το πρόγραμμα λοιπόν που αφορά τους ενήλικες δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, αλλά και δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
    • Από την άλλη, η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία απευθύνεται σε παιδιά έως και 17 ετών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.
  • Στο μέτωπο της ακρίβειας τώρα. Συμπληρώθηκαν 21 εβδομάδες από τότε που καθιερώσαμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που έχει κρατήσει τις τιμές εκατοντάδων προϊόντων σταθερές. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο εμείς, αλλά επιβεβαιώνεται από επιστημονική μελέτη του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Philips της Κύπρου. Με την ευκαιρία αυτή όμως, θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα είχε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο. Μεγαλύτερο πληθωρισμό από εμάς παρουσιάζουν χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία.
  • Τελευταίο: αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε η σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά στον νέο επενδυτή, τον κ. Προκοπίου. Είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που έχουμε κάνει για να δώσουμε νέα προοπτική στα ναυπηγεία μας, και είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μας που, μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης ενός σημαντικότατου κλάδου, και τα 3 ναυπηγεία μας θα έχουν πιάσει και πάλι δουλειά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου