Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Επενδυτική βαθμίδα το 2023 εφόσον ο λαός μας εμπιστευτεί

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

  • Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει την δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια, θέλουμε να το κατοχυρώσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε μόνοι μας να χαράσσουμε μία πολιτική αποκλιμάκωσης του χρέους που δεν θα υπονομεύει τους βασικούς αναπτυξιακούς μας στόχους.
  • Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού.  Θα μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μπορούν να δανείζονται φθηνότερα.
  • Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός, μας εμπιστευθεί και προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.
  • Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Commission για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, που αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη - μέλη, να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες. Την πρόταση αυτή φαίνεται να ασπάζονται τα περισσότερα κράτη - μέλη και είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος.  Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους. Αυτό το οποίο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά πιστεύω και από πολλά άλλα κράτη - μέλη, είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα το οποίο θα συμβεί αυτόματα εάν δεν συμφωνήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου