Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Εσωκομματικά πυρά κατά Τσίπρα: Δυσώδες περιβάλλον με νεοαυριανιστική κουλτούρα

 


Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όπου διεξήχθη η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στον ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκίνησε ο «καβγάς», με την μπάλα να παίρνει και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Η πρώην βουλευτής και από τα γνωστά και σημαντικά στελέχη των 53+, Αννέτα Καββαδία, με άρθρο της στην «Εποχή», απορρίπτει τις προτάσεις Τσίπρα και «στολίζει» με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο τόσο τον ίδιο όσο και τους στενούς του συνεργάτες, ενώ ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των τεσσάρων στελεχών της «Γέφυρας» Νίκος Μπίστης, με αφορμή τις εκλογές στην Πορτογαλία, στέλνει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να μην καταλήξει σαν τους συνοδοιπόρους του στο Μπλόκο, που μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας καταποντίστηκαν.

Συμβαίνει, δηλαδή, ήδη αυτό που υποστήριζαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση μομφής για να κερδίσει λίγο χρόνο από τα εσωκομματικά του προβλήματα. Τελικά, δεν κέρδισε ούτε τρεις ημέρες…

Αναγωγή στο παρελθόν

Με τη φράση «κάτσε κάτω, κουλοχέρη», που φώναξαν το 1975, πριν την πρώτη, μεγάλη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ οι «ανδρεοπαπανδρεϊκοί» στον πανεπιστημιακό δάσκαλο και εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα Σάκη Καράγιωργα (σ.σ.: είχε χάσει το χέρι του από έκρηξη βόμβας), παρομοιάζει τον ιδεολόγο Σάκη Καράγιωργα με την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα με τους τότε υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν οπαδοί του «αρχηγικού λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ» και καμία σχέση δεν είχαν με την Αριστερά.

«Η αναγωγή στο παρελθόν δεν γίνεται τυχαία», γράφει η κ. Καββαδία και, ερχόμενη στο σήμερα, στον κ. Τσίπρα και στους συνεργάτες του, μιλά για «δυσώδες περιβάλλον», για «εσωκομματικό διάλογο-κατάντια», για «άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε τολμά (!) να διατυπώσει προβληματισμούς, ενστάσεις, αντιθέσεις», για «μπούλινγκ εναντίον συντρόφων και συντροφισσών ως απόδειξη πίστης στον αρχηγό και στο κόμμα με λεξιλόγιο υποκόσμου, χυδαιότητες, ύβρεις και απειλές» και κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «νεοαυριανίστικη κουλτούρα».

«Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να διατυπώσει μια άλλη άποψη. Αλίμονο σε όποιον επιμένει να υπερασπίζεται την ανάγκη συλλογικών λειτουργιών στο κόμμα. Αλίμονο σε όποιον προτάσσει την ανάγκη επιχειρημάτων έναντι των χυδαίων υβρεολογίων. Αυτομάτως στοχοποιείται και γίνεται “υπονομευτής του προέδρου”, “καρεκλοκένταυρος”, “γραφειοκράτης”, “βολεμένος”». Για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του κ. Τσίπρα στελέχη με «χρόνια προσφοράς στην υπόθεση της Αριστεράς» προβάλλει τα ρητορικά ερωτήματα: «Από πού αντλούν την άνεση να επιδεικνύουν μια τέτοια συμπεριφορά; Ποιος τους επέτρεψε να μεταφέρουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χυδαίες παραδόσεις, ξένες και απορριπτέες σε όλη τη διαδρομή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ποιος έχει την ευθύνη για το πού, πώς και με ποιους όρους διεξάγεται ο προσυνεδριακός διάλογος;».

Το παρασκήνιο

Και απαντά, αποκαλύπτοντας το δυσώδες και σκοτεινό παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι δείγμα επαφής με το λαϊκό αίσθημα οι απειλές για σφαλιάρες (!), επειδή κάποιος ψήφισε ενάντια στην πρόταση του προέδρου. Ούτε χαρακτηρισμοί όπως “κομματικοί μπράβοι”. Ούτε οι ύβρεις με ηλικιακά ή σωματοτυπικά χαρακτηριστικά. Αντί για αντιπαράθεση επιχειρημάτων, επιστρατεύεται ο τσαμπουκάς και η μαγκιά, και η πολιτική συζήτηση διεξάγεται με όρους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Η κ. Καββαδία υπερασπίζεται την παράδοση της Αριστεράς και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα: «Οποιος σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά στιγμή επιτρέπει να σπάσει αυτή η παράδοση φέρει ακέραια και την ευθύνη των εξελίξεων».

Προειδοποίηση

Η Κουμουνδούρου προς το παρόν σιωπά για τις βαριές κουβέντες και κατηγορίες της κ. Καββαδία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη «ναρκοπέδιο».

Ο Νίκος Μπίστης, με αφορμή τη στρατηγική ήττα του Μπλόκου της Αριστεράς στην Πορτογαλία -συνομιλητή και ομοτράπεζο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή Αριστερά που συνιστούσαν το 2015 μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος το λαϊκιστικό τρίγωνο που θα «διέλυε» την ευρωπαϊκή Δεξιά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία- προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην καταλήξει σαν την ομοϊδεάτισσά του πρόεδρο του Μπλόκου της Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, που δήλωνε προχθές στην «Αυγή», ευχαριστώντας για τη στήριξη τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κόστα ακολούθησε μια ανεύθυνη πολιτική. Ο εκβιασμός του προς το εκλογικό σώμα της Αριστεράς ήταν προφανής από την αρχή». Λίγες ώρες μετά, ο κ. Τσίπρας έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Κόστα, τον θριαμβευτή των πορτογαλικών εκλογών…

«Αποδοκιμάστηκε εκείνη η Αριστερά (Κ.Κ. Πορτογαλίας και Μπλόκο της Αριστεράς έχασαν τη μισή τους δύναμη) που έβαλε τη χώρα σε περιπέτεια, καταψήφισε τον προϋπολογισμό και προκάλεσε εκλογές και την τύχη της. Χωρίς πρόταση, με ένα βερμπαλιστικό αντισυστημισμό, αυτοχειριάστηκε», γράφει ο κ. Μπίστης για τους ομοϊδεάτες του κ. Τσίπρα και επικεντρώνει στην αντισυστημική στάση που επιχείρησε να δείξει το Μπλόκο της Αριστεράς και οδήγησε την Πορτογαλία σε εκλογές, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης στην οποία μετείχε από κοινού με τους κομμουνιστές της χώρας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάλυση του τι έγινε στην Πορτογαλία είναι διπλό κάζο. Αφενός επειδή η «πολιτική ΣΥΡΙΖΑ» αποδοκιμάστηκε και καταποντίστηκε, ενώ αυτό που ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ειρωνικά «νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία» για να το απαξιώσουν θριάμβευσε.

Αφετέρου η κυβέρνηση που έριξαν ΚΚΠ και Μπλόκο της Αριστεράς (ως κυβερνητικοί εταίροι των σοσιαλιστών του Κόστα δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό) είναι η «φωτογραφία» αυτού που εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση»…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου