Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Εισβολή στο σταθμό της Βικτώριας – γέμισε μετανάστες από τη θεομηνία




Η καταρρακτώδης βροχή οδήγησε πλήθος μεταναστών που είχαν βρει πρόχειρο καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας και τους γύρω δρόμους να μπουν μαζικά στον σταθμό του Ηλεκτρικού νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να διακόψουν την ροή της κυκλοφορίας των συρμών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχή συμβάντα.



Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Οι εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό Σύροι πρόσφυγες, που βρίσκονται στο σημείο το τελευταίο διάστημα, προσπάθησαν νωρίτερα μάταια να βρουν κάποια σχετική προστασία κάτω από τις τέντες καταστημάτων της πλατείας, καθώς ο χώρος δεν ήταν αρκετός και οι καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα άσχημες.

Με την βροχή να έχει πάρει διαστάσεις… κατακλυσμού, μπήκαν μέσα στο σταθμό του Ηλεκτρικού για να προστατευτούν. Σαν αποτέλεσμα η κατάσταση στις δύο αποβάθρες έγινε ασφυκτική και ο κίνδυνος να πέσει κάποιος στο κενό ήταν άμεσος.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσαν με τον πιο σαφή τρόπο τις δραματικές στιγμές που ζουν οι μετανάστες που αναζητούν με κάθε τρόπο ένα μέσο μετάβασης στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.




Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Τελικά, οι υπεύθυνοι του σταθμού αποφάσισαν την διακοπή της κυκλοφορίας, μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Οπως ενημέρωσε η διαχειριστική αρχή, δρομολόγια εκτελούνται κανονικά στο τμήμα από τον Πειραιά μέχρι την Ομόνοια και στο τμήμα από το σταθμό Αττικής μέχρι την Κηφισιά.



Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Παρέμβαση για την αποσυμφόρηση
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι η λύση στο πρόβλημα δόθηκε μέσω… ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε η ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο για την προσωρινή στέγαση των μεταναστών.




Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Η μεταφορά των 200 περίπου ατόμων θα γίνει με αστικά λεωφορεία (και όχι του Δήμου Αθηναίων όπως ήταν η αρχική πληροφορία) στο κλειστό γήπεδο, προκειμένου να αδειάσει ο σταθμός της Βικτώριας και να μπορέσει να επιστρέψει σε ομαλή λειτουργία το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας.




Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Σημειώνεται ότι η επιλογή του κλειστού γυμναστηρίου οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα είναι πλήρεις και δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον αριθμού μεταναστών στο χώρο.



ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου