Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τέλειωσαν οι εκλογές και ξαναγέμισε μετανάστες η Μυτιλήνη



Η αθρόες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες ημέρες , έγιναν η αιτία να «γεμίσει» ξανά το λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς και το κέντρό της πόλης από χιλιάδες πρόσφυγες  ενώ κάποιοι υπαίθριοι χώροι άρχισαν να καταλαμβάνονται ξανά από σκηνές . Η εικόνα καταυλισμού στο λιμάνι  με χιλιάδες άτομα να συνωστίζονται εκεί δεν έχει να κάνει όμως με έλλειψη χώρου στον Καρά Τεπέ και τη Μόρια όπου σύμφωνα με πληροφορίες μένουν πλέον ελάχιστα άτομα, αλλά με τη διακοπή της παροχής σίτισης από την Παρασκευή με εντολή της αστυνομίας που είχε σαν αποτέλεσμα όλος ο όγκος των μεταναστών που φθάνει στο νησί, μετά την καταγραφή να κινείται προς το κέντρο της Μυτιλήνης αναζητώντας …τροφή.

Ανάμεσά τους όμως υπάρχουν και εκατοντάδες άτομα που μη έχοντας χρήματα για να πληρώσουν για το φαγητό τους, έχουν φθάσει σε εξαθλίωση. Δημιουργεί ερωτηματικά, το σκεπτικό της απόφασης διακοπής παροχής σίτισης στους μετανάστες  αλλά και έντονο προβληματισμό για την ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή οι δυο εταιρείες που τροφοδοτούν με φαγητό στα Κέντρα Υποδοχής, ενημερώθηκαν από την Αστυνομία ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση φαγητού γιατί …δεν υπάρχουν  εξασφαλισμένα χρήματα  για την εξόφλησή του και δεν αναλαμβάνει το Υπουργείο δέσμευση για επιπλέον δαπάνες.

Ήδη βέβαια από τον περασμένο Μάρτιο όταν άρχισαν να εκτοξεύονται οι μεταναστευτικές ροές, «ξέφυγαν» και οι οφειλές προς τις εταιρείες σίτισης που έφθασαν να παρέχουν φαγητό για πάνω από 3000 άτομα τη μέρα ! Παρόλα αυτά οι εταιρείες συνέχιζαν την παροχή φαγητού αναμένοντας ότι θα εξασφαλισθούν κάποια στιγμή  κονδύλια  για την πληρωμή τους, αλλά και ανθρωπιστικούς λόγους. Από την Παρασκευή όταν διεκόπη η σίτιση το προσωπικό των εταιρειών τροφοδοσίας βρίσκονται μπροστά σε τραγικές συνθήκες όταν μεταφέρουν  μερίδες φαγητού μόνο για μητέρες παιδιά, και ασθενείς και εκατοντάδες κόσμου εκλιπαρούν για ένα πιάτο φαγητό.

Μετά από όλα τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Λέσβου από το οξύ μεταναστευτικό ζήτημα δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι πάρθηκε μια τόσο σκληρή απόφαση που στερεί το φαγητό από χιλιάδες μετανάστες, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση στην πόλη όπου συνωστίζονται πλέον κατά χιλιάδες αλλά το σημαντικό είναι ότι καταδικάζει την πείνα , όσους δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν το φαγητό τους.



Πηγή : lesvosreport.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου