Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Εκτακτη συνάντηση Ντράγκι - Δραγασάκη


Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση της ΕΚΤ, αύριο, για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Στην κατεύθυνση αυτή ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτο, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι. Νωρίτερα, στις 9 π.μ., ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, που μάλλον επιβεβαιώνεται ότι περνάει σε δεύτερο ρόλο, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η διάψευση των προσδοκιών της Αθήνας για πρόοδο στο Brussels Group μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, ώστε να δοθεί σήμα επικείμενης συμφωνίας προς την ΕΚΤ, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, σε αναζήτηση συμφωνίας για ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, η απόφαση να μεταβούν οι κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Βρυξέλλες ελήφθη στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής. Το μήνυμα που πρόκειται να μεταφέρουν τα τρία κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επιμονή του ΔΝΤ στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία επί όποιων ζητημάτων έχουμε σύγκλιση μέχρι το τέλος του μηνός. Με αυτή τη συμφωνία θα μπορούσε, κατά την Αθήνα, να απελευθερωθεί η δόση των 7,2 δισ., ώστε να εξασφαλισθει χρηματοδότηση για τους προσεχείς μήνες και να αρχίσει η συζήτηση για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης εμφανιζόταν βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία που θα επιτύχει, η πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης δήλωσε χθες ότι η διαπραγμάτευση είναι πλέον θέμα πολιτικών αποφάσεων. Ο κ. Σακελλαρίδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν νοείται διαπραγμάτευση μόνο σε πολιτικό ή μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να μείνει ανυποχώρητη στις «κόκκινες γραμμές», ενώ ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει βήματα πίσω.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου