Τρίτη 5 Μαΐου 2015

CNBC: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία, με ή χωρίς συμφωνία



Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το χρέος και αυτό μπορεί να λυθεί είτε με χρεοκοπία είτε με ανάπτυξη, υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Saxo Bank, Steen Jakobsen. Καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, η μόνη λύση είναι η χρεοκοπία. Τι λέει για ενδεχόμενο Grexit.
CNBC: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία, με ή χωρίς συμφωνία

Παρά τις ελπίδες ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία τον Μάιο, δεν έχουν πειστεί όλοι πως κάτι τέτοιο -που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δανείου διάσωσης- μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά από μήνες διαξιφισμών, που έχουν οδηγήσει σε ένταση των φόβων περί χρεοκοπίας της ή ακόμα και εξόδου από την ευρωζώνη.

«Νομίζω πως το τέλος του δρόμου εξακολουθεί να είναι η χρεοκοπία για την Ελλάδα», δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος της Saxo Bank, Steen Jakobsen. «Το αν θα μετατραπεί σε Grexit είναι άλλο θέμα, όμως νομίζω πως απλώς αγοράζουν χρόνο».

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της Ελλάδας πιθανότατα έχει δύο λύσεις: τη χρεοκοπία ή την ανάπτυξη. «Όμως η Ελλάδα δεν είναι επ' ουδενί πρόθυμη ή ικανή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα βάλει σε κίνηση την ανάπτυξη», σχολίασε.

«Μπορεί να μην γίνει φέτος, όμως στο τέλος θα πρέπει να κηρύξει χρεοστάσιο διότι το βάρος στην οικονομία και στις επιχειρήσεις στη χώρα είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να το αντέξει χωρίς μια ριζική μεταρρύθμιση, την οποία σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει».


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου