Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

"Πόλεμος" για τη στάση της Ζωής προς τη Χρυσή Αυγή μετά την επίθεση Λαγού στην Κανέλλη - "Ακατανόητη σπέκουλα του ΚΚΕ" απαντά εκείνη


Αίσθηση προκαλεί για άλλη μία φορά η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα θέματα της Χρυσής Αυγής, καθώς αρνείται να καταγγείλει πολιτικά την επίθεση του Γιάννη Λαγού στη Λιάνα Κανέλλη.

Αμέσως μετά το επεισόδιο, η Β. Κατριβάνου μετέβη στη Διάσκεψη των Προέδρων, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε, για να καταγγείλει το επεισόδιο. Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού που ζήτησαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία.

Αντίθετα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Νικολόπουλος έμειναν απαθείς… Η Πρόεδρος της Βουλής περιορίστηκε να προτείνει να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τα κόμματα αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν να ληφθεί απόφαση με ψηφοφορία με το ΚΚΕ μάλιστα να αποχωρεί από την αίθουσα επειδή η Πρόεδρος αρνήθηκε.

Τελικά, μετά από την επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Ν. Νικολόπουλο να αβαντάρει τη θέση της, το θέμα έκλεισε για την Πρόεδρο και θα το εξετάσει σε προσεχή συνεδρίαση η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Πριν όμως το κλείσει και με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε με σφοδρότητα κατά του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για αμετανόητη σπέκουλα από την πλευρά του ΚΚΕ σημειώνοντας πως δεν τιμά το ΚΚΕ να καταγγέλλει αβάσιμα την Πρόεδρο της Βουλής.

Άμεση ήταν η απάντηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία αμέσως τη απάντησε πως "σας πονάει που το ΚΚΕ σας αποκαλύπτει. Καλύπτετε ως πρόεδρος της Βουλής την τραμπούκικη συμπεριφορά τους". Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά δεν την αποκάλεσε Πρόεδρο της Βουλής, αλλά πρόεδρο της Χρυσής Αυγής.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή αίσθηση προκάλεσε και η φράση της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου που απευθυνόμενη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε: "όπως διατάξατε στη Διάσκεψη των Προέδρων θα συγκληθεί η Επιτροπή και θα κληθούν και οι δύο βουλευτές να δώσουν εξηγήσεις.


Ο Φίλης... αδειάζει την Κωνσταντοπούλου

"Είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν τη Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών", τόνισε ο κπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διάσκεψη των Προέδρων, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την επίθεση του Γιάννη Λαγού στη Λιάνα Κανέλλη και... αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε απερίφραστα τις προκλήσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τις οποίες ενημερώθηκε η Διάσκεψη από την Βασιλική Κατριβάνου.

Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ΣΥΡΖΙΑ επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε με τον δέοντα τρόπο να αποδοθούν ευθύνες.

Δεν προσφέρει στην αναγκαία δημοκρατική επαγρύπνηση μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος. Όλοι καταδικάζουμε και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κράτησε την διαδικασία. Όλοι ήμασταν υπέρ της πολιτικής  καταδίκης. Η Πρόεδρος της Βουλής δεν προκατέλαβε την διαδικασία".


Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα
"Καταδικάζουμε απερίφραστα την χυδαία, άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή του κοινοβουλίου, επίθεση του κ.Λαγού στην κ. Κανέλλη. Παράλληλα θεωρούμε πως είναι απορίας άξιο που το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η Διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή. Το πρόσχημα πως πρέπει να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δύο ενέργειες δεν αποκλείουν η μία την άλλη", αναφέρει το Ποτάμι.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: "Καταδικάζουμε την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα.

Το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια όσο και η Διάσκεψη και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η εμμονή της Προέδρου της Βουλής- παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , της ΝΔ και του Ποταμιού- να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κα. Κωνσταντοπούλου.

Για μια ακόμη φορά καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο".

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει: "Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ.

Καταγγέλλει επίσης τη στάση της Προέδρου της Βουλής, η οποία με την συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει κα να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής».

Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων και αποχώρησαν από την συνεδρίασή της.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό".


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου