Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

CNBC: Που "κολλάει" η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές;


Στους λόγους για τους οποίους «κολλάει» η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαφωνίες σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, γραμμές τις οποίες η Ελλάδα λέει πως δεν θέλει να διασχίσει αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνει εάν θέλει περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Η Ελλάδα πρότεινε τον Φεβρουάριο μεταρρυθμίσεις για να «ενοποιήσει και να βελτιώσει» το συνταξιοδοτικό της σύστημα, εξαλείφοντας παράλληλα τα «παραθυράκια και τα κίνητρα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία  και πιο συγκεκριμένα, στους κλάδους των τραπεζών και του δημοσίου», σύμφωνα με επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στους πιστωτές αναφορικά με τις προτάσεις μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις οποίες η Ελλάδα είναι απρόθυμη να κάνει, δεδομένου ότι οι πολίτες της υποφέρουν ήδη από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο CNBC ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό –μεταξύ άλλων- παραμένουν ακόμη τα «σημεία εμπλοκής».

«Υπάρχουν σημεία εμπλοκής για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, τη συνέχιση των περικοπών, τους μη ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, την υπερεκτίμηση των χρηματοδοτικών κενών και ελλειμμάτων που σημαίνει περισσότερη λιτότητα και περικοπές βρίσκονται στο πρόγραμμα, αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει, όπως την εξυπηρέτηση χρέους» δήλωσε στο CNBC ο αξιωματούχος.

Για την Ελλάδα, οι δανειστές απαιτούν επίσης αναθεώρηση της εργασιακής νομοθεσίας, όπως την εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας για να καταστεί ευκολότερη η πρόσληψη και η απόλυση εργαζομένων, είναι ανάθεμα, ενώ για τους δανειστές είναι απαραίτητα εάν η χώρα θέλει να γίνει ανταγωνιστικά ξανά.

Ένα σημείο που «κολλάνε» οι διαπραγματεύσεις, είναι για παράδειγμα η επιθυμία της Ελλάδας να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικής συμβάσεις εργασίας που καταργήθηκαν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρει το CNBC.

Η ένταση μεταξύ του τι περιμένει το ελληνικό δημόσιο από την κυβέρνησή του όσον αφορά την απασχόληση –και σε τι αντιδρούν οι πιστωτές, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει οξεία καθώς ένα τέταρτο των ενήλικων Ελλήνων είναι άνεργοι.

Απεικονίζοντας πόσο μακριά πρέπει να πάνε οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει το CNBC, την Τετάρτη, ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας βρισκόταν στις Βρυξέλλες, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επαναπρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου τομέα που απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο CNBC, τόνισε πως «μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς απαραιτήτως να χρειάζεται να περιλαμβάνει σκληρές περικοπές στις συντάξεις ή μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που είναι μέτρα τα οποία δημιουργούν ύφεση».

Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχει ευρύ πεδίο σύγκλισης σε τομείς όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου