Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα σενάρια για ενιαίο ΦΠΑ





Του Σπύρου Δημητρέλη

Σύγκλιση στο θέμα του ΦΠΑ μεταδίδουν ελληνικές και κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες με το θέμα της καθιέρωσης του ενιαίου συντελεστή να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι. Το θέμα για τον ενιαίο συντελεστή ουσιαστικά μπήκε στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όταν στο κείμενο των σημείων πάνω στα οποία θα κινηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς προστέθηκε η λέξη “streamline” (ευθυγράμμιση) των συντελεστών.

Πρόκειται για λέξη που, όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν το τι έχει διαδραματιστεί τις τα τελευταία χρόνια στις διαπραγματεύσεις, αποτελούσε κόκκινο πανί για την ελληνική πλευρά καθώς θα οδηγούσε ουσιαστικά στην κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε επιβάρυνση των καταναλωτών.

Στο δια ταύτα, δυο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι:

- Το πρώτο που είναι και το λιγότερο πιθανό να συμφωνηθεί προβλέπει την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% ή 16% με κατάργηση του σημερινού κανονικού συντελεστή 23% και του μειωμένου 13%. Πρόκειται, όμως, για σενάριο που όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακές πηγές του ΥΠΟΙΚ θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων, της τάξης ακόμη και των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο επίπεδο του 18% ή 19%. Το σενάριο αυτό οδηγεί σε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του κανονικού συντελεστή αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση του συντελεστή 13% στο 18% ή 19%.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θεωρεί κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του συντελεστή 6,5% που υπάρχει σήμερα στον οποίο θα συνεχίσουν να υπάγονται τα φάρμακα και πιθανώς τα βιβλία, ενώ ανοιχτό είανι το ενδεχόμενο να υπαχθούν ορισμένα βασικά είδη διατροφής όπως είναι το γάλα και το ψωμί.

Από τις αλλαγές, είναι δεδομένο το όφελος για όσους προχωρήσουν στην αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών τα οποία υπάγονται σήμερα στο 23%, όπως είναι για παράδειγμα οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα κ.α.

Επιβαρύνσεις θα προκύψουν για την εστίαση, πολλά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.

Άγνωστος Χ είναι το τι θα γίνει τελικά με το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, όπου όλοι οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατάργηση του καθεστώτος αυτού θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος στη νησιωτική Ελλάδα και στο τραπέζι έχει βάλει σενάρια για κατάργησή μόνο στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων. Κάτι τέτοιο, όμως, έχει νομικά προβλήματα.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου