Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

WSJ: Μπέρδεψε με νέο έγγραφο τους εταίρους ο Βαρουφάκης


Σύμφωνα με την WSJ, ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε σε κάποιους από τους ομολόγους του έγγραφο που διαφέρει από όσα έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες.

Σύγχυση στη διαπραγμάτευση επιφέρει έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη το οποίο παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και το οποίο διαφέρει ουσιωδώς από το περιεχόμενο των τεχνικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την WSJ.

«Ο Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς τη συμφωνία»  

Το έγγραφο 36 σελίδων που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης, το οποίο μοίρασε σε κάποιους από τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της περιοδείας που είχε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την προηγούμενη εβδομάδα, έχει μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, αναφέρει η  Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την WSJ, αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα αρχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και υπογραμμίζουν πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης.

Το έγγραφο 36 σελίδων, με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο», το οποίο είδε η WSJ, παρουσιάστηκε από τον Γ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και τη Ρώμη, καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διαφωνίες αναφορικά με τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της που καθιστούν πιο εύκολη την απόλυση εργαζομένων, εμποδίζουν μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους θεσμούς που επιβλέπουν την συμφωνία διάσωσης, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές, οι διαφορές σε ακανθώδεις περιοχές παραμένουν μεγάλες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το περιεχόμενο του εγγράφου αναφέρεται στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και πως μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. «Είναι ίσως ώρα να οραματιστούμε μια ανάκαμψη της Ελλάδας πριν ξεκλεισώσουμε το παρόν αδιέξοδο», αναφέρει το έγγραφο, πριν εισέλθει στα διάφορα πεδία που η χώρα σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, το έγγραφο διαφέρει σε αρκετά πεδία από όσα συζητιούνται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Ελλάδα και τους θεσμούς.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σχέση μεταξύ του προσχεδίου του και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Μοιάζει με ένα καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα και απλώς θέλει να αναπληρώσει κάποιο χαμένο έδαφος και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός», πρόσθεσε.

Μία από τις προτάσεις κ. Βαρουφάκη που απέχει σημαντικά από τις τρέχουσες τεχνικές συζητήσεις, αφορά τη σύσταση μίας «κακής τράπεζας» με σκοπό την απορρόφηση του τεράστιου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

«Η χρηματοδότηση αυτής της κακής τράπεζας δεν αναφέρεται. Είπε ότι θα μας στείλει το λογαριασμό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με την WSJ.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το έγγραφο Βαρουφάκη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,1% φέτος - σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από το πενιχρό 0,5% που προέβλεψε η Κομισιόν στην εαρινή της πρόγνωση στις αρχές της εβδομάδας.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα», αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το αρχεία αντιπροσωπεύουν την θέση της κυβέρνησης. Αυτό δημιούργησε μια σύγχυση στις συζητήσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο υποβαθμίζουν τη σημασία της παρέμβασης του κ. Βαρουφάκη και σημειώνουν ότι η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας μείωσε την επιρροή του κ. Βαρουφάκη. Όσο συμβαίνει αυτό, αναφέρουν, το έγγραφό του δεν έχει μεγάλη σημασία.

Πάντως, η σύγχυση αυτή ίσως και να παρεμποδίσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι αρκετά αργές τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει το άρθρο.

Όπως αναφέρει η συντάκτης του άρθρου στη WSJ, Βικτώρια Δενδρινού, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισπανό ομόλογό του Λουίς Ντε Γκίντος στη Μαδρίτη την Παρασκευή. Δεν κατέστη ακόμη δυνατό να γίνει επικοινωνία με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο, αναφέρει το δημοσίευμα.




Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου