Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μαξίμου: Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας και επιβολής πολιτικών



Ικανοποίηση του και αισιοδοξία μετά τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, που σημειώνουν ότι η Αθήνα θα συνεχίσει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. «Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια» ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Το βασικό συμπέρασμα στην κυβέρνηση είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά και υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. «Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία» τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα σημειώσαν ότι «η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. «Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, που εξήγησαν ότι η Αθήνα δεν υπέγραψε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά της ελληνικής κυβέρνησης. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

«Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία» είπαν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, και όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. «Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου