Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Πολιτισμού : Τέλος η Αμάλ από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα




Γιατί η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διακόψει τη συνεργασία της με τη διάσημη Βρετανίδα δικηγόρο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Μια νέα τακτική για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα επιθυμεί να ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου δείχνουν να μη συμφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η συνεργασία με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, αλλά και η ανάθεση ρόλου-κλειδί στη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, την κυρία Αμάλ Αλαμουντίν, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία είχε εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Στο νέο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης  δείχνουν πάντως να βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο πρώτος, με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, αναφέρεται «σε αναζήτηση νέας στρατηγικής από την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», κάνει λόγο για επωφελή δημοσιότητα που κέρδισε η χώρα εξαιτίας της κυρίας Κλούνεϊ. Το θέμα ανέκυψε από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times» του Λονδίνου. Στο επίμαχο ρεπορτάζ η ανταποκρίτριά της στη χώρα μας επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά προκειμένου να τον ρωτήσει αν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο της προηγούμενης για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικής πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες της χώρας να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να είναι πρόθυμος ακόμη και να «την αλλάξει τελείως», αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επόμενο ήταν οι δηλώσεις του να θέσουν ζήτημα για το μέλλον της συνεργασίας της κυβέρνησης με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο. «Αυλαία για τη νέα κυρία Κλούνεϊ; Η δικηγορική εταιρεία της Αμάλ μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος, αναφορικά με τα Ελγίνεια, από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες», έγραψε ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του Doughty Street Chambers ευελπιστούσαν να έχουν τον ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, χαράζοντας από κοινού μια στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η «Daily Mail» επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μπαλτά έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι η αριστερή κυβέρνηση ψάχνει πηγές από τις οποίες θα κάνει οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη.


Η προθεσμία της UNESCO

Αλλα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, παρά την υψηλή αμοιβή της κυρίας Αλαμουντίν και των συνεργατών της, η ίδια και ο σύζυγός της προσθέτουν στη χώρα κύρος και δόξα. Υπενθυμίζουν μάλιστα στο βρετανικό κοινό τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το θέμα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρότασή της για διαιτησία του οργανισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας ως προς το θέμα των Γλυπτών.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά όσο και με τον κ. Ξυδάκη. Σε μια πρώτη ανάγνωση των όσων είπαν στην εφημερίδα μας, γίνεται αντιληπτό ότι οι απόψεις στη νέα κυβέρνηση διίστανται για τον αν πρέπει ή όχι να λυθεί η συνεργασία της κυβέρνησης με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο. «Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων», λέει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει τα όσα δήλωσε στους «Times». Συστήνει δε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων. «Είμαστε σε αναμονή για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά», συμπληρώνει.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το δικηγορικό γραφείο. «Εγώ είδα ότι υπήρχε μια δημοσιότητα που μάλλον ήταν επωφελής για την ελληνική υπόθεση», λέει στο «ΘΕΜΑ» και προσθέτει ότι «η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Μαρμάρων παραμένει, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι τακτικές. Δεν έχω ενημερωθεί μέχρι τέλους, δηλαδή πώς το δικηγορικό γραφείο συνέπραξε με το ελληνικό κράτος, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Πάντως, ο κ. Τασούλας μιλώντας με τη σειρά του στο «ΘΕΜΑ» σημειώνει ότι το ελληνικό κράτος μόνο να κερδίσει έχει από τη συνεργασία του με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο. «Αν κάτι άξιζε σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι τόσο μια γνωμάτευση που θα λάβουμε από τους δικηγόρους, όσο η παρουσία της κυρίας Αλαμουντίν, εξαιτίας της οποίας το θέμα των Μαρμάρων έγινε γνωστό παγκοσμίως. Και δέκα νομπελίστες να μίλαγαν για τα Μάρμαρα δεν θα είχαν την απήχηση που είχε η παρουσία της κυρίας Αλαμουντίν. Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει κάποια σύμβαση που να ορίζει αμοιβή για το δικηγορικό γραφείο, οπότε το ελληνικό κράτος δεν έχει τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει από αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου