Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ούτε το χέρι του δεν έδωσε στον Τσίπρα ο Ραχόι!



Στην ιδιαίτερα τεταμένη σχέση που διαπιστώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αναφέρονται τα σημερινά δημοσιεύματα στον Ισπανικό Τύπο, υπογραμμίζοντας επίσης την πιθανή προοπτική για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας μεταξύ των Αθηνών και των Βρυξελλών.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, η El País, τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της για τη χθεσινή σύνοδο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», προσθέτοντας στο εσωτερικό του άρθρου πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «έπειτα από ένα ιδιαζόντως τεταμένο Eurogroup, οι ηγέτες της ΕΕ υποδέχθηκαν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, με κάποια ανησυχία λόγω της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αλλά επίσης με βούληση να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Την προηγούμενη ημέρα, κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, μόνον η Γαλλία κι η Κύπρος υποστήριξαν -σε γενικές γραμμές--την Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και στην αναφορά του στην αρνητική απέναντι στην κυβέρνησή του στάση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα».

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά προπαντός τα προσωπικά κι ιδιαίτερα σχόλια, το κάνουν σαφές», προσθέτει η El País, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει 'φαινομένου-καθρέπτης'. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει 'πολιτική μεταδοτικότητα' μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, αλλά γνωρίζει πως ο Πάβλο Ιγλέσιας θα επωφεληθεί από όποια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, εάν καταφέρει να εγκριθεί η προεκλογική του εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όταν στην Ισπανία ο Ραχόι έχει παγώσει έως το 2015 το αντίστοιχο ποσόν στα 648,6 ευρώ, με ελάχιστη αύξηση κατά μόνον 3 ευρώ, αυτή η επιτυχία αυτομάτως θα χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΡ».

Από την πλευρά της, η άλλη μεγάλη εφημερίδα της χώρας, η δεξιών αποκλίσεων El Mundo, δανείζεται για τίτλο στο άρθρο της μία αποστροφή από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: Ο Ραχόι σφάλλει εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του, εθνικές, πολιτικές ανησυχίες» και κάνει εκτενή αναφορά σε αποσπάσματα της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον «Έλληνα πρωθυπουργό, το Μνημόνιο κι η Τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε είναι πλέον παρελθόν».

Η αριστερών αποκλίσεων και φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.

«Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτισε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που τονίζει στο εσωτερικό του άρθρου πως ο Ραχόι, «ερωτηθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα» κι υπενθυμίζοντας πως «η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισεκ. ευρώ για την διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει πως «θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι 'θαυμάσιες'». «Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη κι η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TVE, δήλωσε πως «τα ποσά που δανείσθηκαν στην Ελλάδα από την Ισπανία δεν είναι μόνον αυτά (26 δισεκ), αλλά 32,744 δισεκ.» και πως εάν δεν είχαν δοθεί για τη 'διάσωση' της ελληνικής οικονομίας, η Μαδρίτη θα μπορούσε να «είχε αυξήσει κατά 50% τις κρατικές επιχορηγήσεις για το επίδομα ανεργίας και να αυξήσουμε κατά 38% τις συντάξεις. Κι αυτό είναι κάτι εξωφρενικό».

Οι πορτογαλικές εφημερίδες
Όσον αφορά τον πορτογαλικό Τύπο, η εφημερίδα "Público" τονίζει στο πρωτοσέλιδό της ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Πάσους Κουέλιου δήλωσε πως «βάσει τεχνικών όρων, η Πορτογαλία είναι εκείνη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθησε την Ελλάδα». Η εφημερίδα προσθέτει ωστόσο, πως 32 προσωπικότητες της χώρας πρόκειται «να αποστείλουν επιστολή στον Πάσους Κουέλιου για να διαμαρτυρηθούν για τον αντιπαραγωγικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής». Παράλληλα, αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα, ο οποίος δήλωσε πως «η δαιμονοποίηση της Ελλάδας είναι μία εσφαλμένη κι επικίνδυνη ιδέα».

Η άλλη μεγάλης κυκλοφορίας "Diario de Noticias", στον τίτλο της αναφέρει πως «η Ελλάδα δέχθηκε να συνομιλήσει με τους δανειστές της, αλλά επιμένει πως η Τρόικα τελείωσε».

Παράλληλα, η εφημερίδα "Correio da manha" τονίζει στον τίτλο του ότι «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη με τους δανειστές», και υπογραμμίζει πως η Αθήνα αποδίδει την «αρνητική στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα εσωτερικά τους προβλήματα». Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας είναι σε εξέλιξη δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών της για το εάν πιστεύουν ότι «θα υπάρξει, ή όχι, συμφωνία με την Ελλάδα».



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου