Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Επιασαν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με πλαστές ταυτότητες


Εμπλέκονται υψηλόβαθμοι της Ασφάλειας Αττικής και «πληροφοριοδότες»

Νέα περίεργη υπόθεση με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που φέρονται να κατείχαν και να χρησιμοποιούσαν Πλαστές ταυτότητες για «άγνωστους λόγους» απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ. Υψηλόβαθμα στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «πολύ σοβαρή υπόθεση με άγνωστες προεκτάσεις» και από την άλλη μεριά οι αναφερόμενοι αξιωματικοί μιλούν για «εσωτερικές σκοπιμότητες και για πόλεμο λάσπης». Συμπληρώνουν δε ότι οι Πλαστές ταυτότητες χρησιμοποιούνταν «για την εξιχνίαση υποθέσεων δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας».

Από την άλλη ωστόσο ήδη ερευνάται αν με τη χρησιμοποίηση αυτών των πλαστών ταυτοτήτων που βρέθηκαν στην κατοχή αστυνομικών μπορεί να έγιναν παράνομες συναλλαγές σε τραπεζικά καταστήματα και όχι μόνο. Μάλιστα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκαν κρίσιμες υποθέσεις. Είναι εντυπωσιακό εξάλλου ότι η έρευνα αυτή έχει επιχειρηθεί να συσχετισθεί με τη δράση δραστήριων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ελεγχθεί για «σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή». Ωστόσο άλλα στελέχη των αρχών ασφαλείας μιλούν για υπόθεση που συνδέεται με τις ιδιότυπες σχέσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με πληροφοριοδότες και τις «θολές» μεθόδους εξιχνίασης εγκληματικών ενεργειών.

Ανάμεσα σε υπηρεσιακά έγγραφα

Η έρευνα φέρεται να έχει ξεκινήσει από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ανεύρεση πλαστών αστυνομικών ταυτοτήτων σε συρτάρια αξιωματικών με θητεία σε διάφορες υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής. Αυτοί που βρέθηκαν με τις Πλαστές ταυτότητες - είχαν φωτογραφίες δικές τους ή άλλων άσχετων προσώπων - ανάμεσα στα προσωπικά και υπηρεσιακά έγγραφά τους ανέφεραν ότι «τις είχαν κατασκευάσει με τη σύμφωνη γνώμη ανώτατων αξιωματικών προκειμένου να αλλοιώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και οι ίδιοι ή άλλοι ιδιώτες να παρεισφρήσουν σε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με βάση στη Θεσσαλονίκη που εξαρθρώθηκε προ δύο ετών».

Ομως τα ζητήματα που ανέκυψαν για τους ερευνητές είναι «πρώτον, αν πράγματι αυτή ήταν η χρήση των πλαστών ταυτοτήτων· δεύτερον, αν ήταν σύννομη ή υπηρεσιακά ορθή η έκδοση των πλαστών εγγράφων από τους ίδιους τους αστυνομικούς για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων και, τρίτον, γιατί οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που κατήρτισαν αυτά τα πλαστά έγγραφα δεν τα παρέδωσαν μετά ή δεν ενέταξαν τη συγκεκριμένη κίνησή τους στη δικογραφία». Κύρια ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αν αυτές οι Πλαστές ταυτότητες χρησιμοποιήθηκαν έστω και παρατύπως «μόνο για το καλό της αστυνομικής έρευνας ή οι ελεγχόμενοι αξιωματικοί τις χρησιμοποίησαν ύστερα για δικό τους όφελος, πιθανόν σε τραπεζικές συναλλαγές». Μάλιστα για αυτόν τον λόγο ήδη μετατέθηκαν οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί…

Κατάθεση από υψηλόβαθμους

Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν πρώην και νυν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι φέρεται να παραδέχθηκαν ότι «εφαρμοζόταν αυτή η πρακτική των πλαστών εγγράφων κυρίως σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας». Δεν γνώριζαν όμως γιατί αυτές οι ταυτότητες δεν καταστράφηκαν στη συνέχεια και αν κρατήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες παρεμφερείς ενέργειες των αστυνομικών. Οι αξιωματικοί που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της έρευνας σημειώνουν ότι «στις ενέργειές μας για τη σύλληψη κακοποιών εφαρμόζονται ορισμένες παράτυπες μέθοδοι που είναι γνωστές στις τάξεις των αρμοδίων αξιωματικών». Και ότι τώρα δεν μπορεί να εκτίθενται και να εκφράζονται υπόνοιες σε βάρος τους στο πλαίσιο ενός εσωτερικού πολέμου στην ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια αναφορών για αδιαφανείς συναλλαγές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με πληροφοριοδότες. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι προ δέκα ετών είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο στις υπηρεσίες που ασχολούνται με υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας όταν είχε διαπιστωθεί ότι ένας ποινικός έπαιρνε τεράστια ποσά αφού εμφανιζόταν σε έγγραφα του ίδιου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. «να είναι ο μοναδικός πληροφοριοδότης που τους είχε αποκαλύψει όλα τα κυκλώματα που δρούσαν εκείνο τον καιρό».


Λαμπρόπουλος Βασίλης
tovima.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου