Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ανατροπή Prorata: στο 33,3% η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 13%, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%

 



Ανατροπή στην δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εταιρία Prorata έδειξε στην δημοσκόπηση της το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στην δεύτερη θέση ως προς την εκλογική του επιρροή, με 13%, έναντι 12% του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται με μεγάλη διαφορά πρώτη στο 33,3%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας



Νέα Δημοκρατία 33,3%, 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, 

ΚΚΕ 11,2%, 

Ελληνική Λύση 8,5%, Νίκη και Νέα Αριστερά, αντίστοιχα, 4,5%, Πλεύσης Ελευθερίας 3,9%. Ακολουθούν ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και η Φωνή Λογικής με 2,3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

Δημοσκόπηση Prorata: 



Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:

η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%

ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%

το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%

το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%

η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%

η Νίκη από 3.2% έως 5.8%

η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%

η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%

ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%

η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%

το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Τα ευρήματα δείχνουν, την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα ως προς τη δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. 

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο. Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.



Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις με (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Καλύτερος πρωθυπουργός, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με μόλις 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με μόλις 5% ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.



Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμονα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η συμμετοχή στις εκλογές παίζεται αφού, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου