Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το Μάτι μετά την προκλητική απόφαση του πρωτόδικου


 

Δεν θα μείνουν τελικά προκλητικά ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στο Μάτι, δεν άντεξε την απόφαση ούτε η ίδια η δικαιοσύνη.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα.

Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προσδιόρισαν ήδη την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τις 8 Ιουλίου 2024 καθώς ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων είναι ορατός. 

Να σημειωθεί ότι η προκλητική ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων, και καμία ντροπή για τους δικαστές που δίκασαν. Αυτό  το προκλητικό δικαστήριο είχε κηρύξει τότε αθώους 15 εκ των κατηγορουμένων και είχε καταδικάσει τους υπόλοιπους έξι επιβάλλοντας τους εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη, κρίνοντας τους κατά περίπτωση ενόχους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή, κάτι που δεν άντεξε ούτε η ίδια η δικαιοσύνη.

Τώρα, όμως, όλοι οι αρχικώς εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, δηλαδή καταδικασθέντες και αθωωθέντες, θα καθίσουν στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστούν ξανά από την αρχή για όλα τα αδικήματα. Μάλιστα, η καθαρογραφή της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έγινε σε χρόνο – ρεκόρ. Η απόφαση που εκδόθηκε αριθμεί 8.500 σελίδες (μαζί με τα πρακτικά της δίκης) και καθαρογράφηκε ακριβώς μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Στην απόφαση οι προκλητικοί δικαστές που δίκασαν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό παραθέτουν το σκεπτικό τους για την καταδίκη πέντε εκ των κατηγορουμένων και την αθώωση των υπολοίπων 16 εξ αυτών.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου