Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: 14,7 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει έως σήμερα στην Ελλάδα

 


Τον απολογισμό της πορείας απορρόφησης, τον προγραμματισμό για το 2024 και τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, με επίκεντρο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΑ, κ. Γιώργος Ζερβός, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, κα. Νίκη Δανδόλου και ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης. Σε συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι:

  • Πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το ΠΔΕ, το οποίο, αυτή τη χρονιά, θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%, και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών.
  • ΕΣΠΑ: Η ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 συνοδεύτηκε από την επιτυχή πλήρη απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική αξιοποίησή τους σε δράσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη συνοχή των περιφερειών της χώρας. Για την περίοδο ΕΣΠΑ 2021- 2027, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 1/3 του προϋπολογισμού, για έργα 5,4 δισ. ευρώ.
  • Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελευταία έγκριση εκταμίευσης του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ. Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,2 δισ. για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ για το δανειακό πρόγραμμα. Εντός του 2024 προγραμματίζεται η υποβολή δύο ακόμα αιτημάτων πληρωμών συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου