Η αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τη διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας από κοινού με την “απάντηση” στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ή των επιχειρηματικών ζωνών. Στο πλαίσιο αυτό, οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που ψηφίζεται την Πέμπτη, έχουν ως εξής:
- Αναβάθμιση των ΙΕΚ και μετονομασία τους σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιδίωξή μας είναι, οι ΣΑΕΚ, πλέον, να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.
- Στις Σχολές αυτές, ενσωματώνονται 130 νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, δηλαδή, νέα προγράμματα σπουδών.
- Προβλέπεται η ίδρυση 60 Κ.Ε.Ε.Κ.- campuses στοχευμένων θεματικά (πχ: ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος).
- Τα ΚΕΕΚ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία.
- Σε κάθε Κ.Ε.Ε.Κ. θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν, ΣΑΕΚ, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα.
- Ιδρύονται και λειτουργούν τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) ως οργανικές μονάδες των Κ.Ε.Ε.Κ.
- Οι ειδικές προβλέψεις των Πειραματικών ΕΠΑ.Λ., από τον Σεπτέμβριο του 2025, γενικεύονται σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. (θεσμοί και λειτουργίες όπως η Επιτροπή Συντονισμού του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου, η πρακτική άσκηση των μαθητών, η εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών και η εναρμόνισή τους με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία εικονικών ή μη επιχειρήσεων).
- Ενίσχυση των Εργαστηριακών Κέντρων με σύγχρονο εξοπλισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ήδη παραδίδεται.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου