Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα


 

Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη Μάρα Ζαχαρέα:

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα -με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό, θα έρθω σε αυτόν- δεν αυξάνονται με Υπουργικές Αποφάσεις και με κυβερνητικές εντολές. Πώς αυξάνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα; Μέσα από επενδύσεις, συμπίεση της ανεργίας και αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των ίδιων των εργαζομένων. Έγινε αυτό την περασμένη τετραετία; Ναι, έγινε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος μισθός πήγε από τα 1.050 ευρώ στα 1.200 ευρώ και ο κατώτατος από τα 650 στα 780 ευρώ.

  • Για τον κατώτατο μισθό, τώρα, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι προφανώς θα υπάρχει νέα αύξηση για τον επόμενο χρόνο. Κάποια στιγμή θα ήταν ευκταίο να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Αλλά ισχύει η δέσμευσή μας ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, προφανώς με επόμενη αύξηση του χρόνου.
  • Αλλά ήδη σήμερα, που μιλάμε, αυξάνονται οι μισθοί και αυξάνονται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, κλαδικές: καινούργια σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση, 10,5% αύξηση, για δύο χρόνια. Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τουρισμό, τοπικές ή περιφερειακές, με σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό.

Άρα, η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ήδη μία σημαντική αντανάκλαση στους ονομαστικούς μισθούς. Βέβαια, προσθέστε σε αυτό τις μειώσεις φόρων που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα από την άλλη πλευρά.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα υπάρχει μια αναμόρφωση σε πολλά επίπεδα, θα συμπεριλαμβάνει -να σας πω δύο πράγματα για τα οποία ήδη έχουμε μιλήσει- την αύξηση των επιδομάτων θέσης -πρέπει να πληρώνουμε περισσότερο τους τμηματάρχες, τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές- αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 50 ευρώ αυτόματα, μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του. Αυτές είναι αυξήσεις τις οποίες θα αρχίσουν, ουσιαστικά, να βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι 1/1/2024.

Και, βεβαίως, θα υπάρχει νέα αύξηση των συντάξεων, 1/1/2024. Όσο πιο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερες οι αυξήσεις. Θα έβλεπα πολύ θετικά την περαιτέρω μείωση, κάτω από 30%, του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συνταξιούχο να δουλεύει νόμιμα. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει και η πραγματικότητα -τώρα μην κοροϊδευόμαστε- πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν τη σύνταξή τους και δουλεύουν παράνομα. Δεν το θέλουμε αυτό, δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου