Πολύ προτού ενσκήψει η πανδημία ήταν προφανές ότι το ΕΣΥ αποτελούσε τον "μεγάλο ασθενή" που υποτροπίασε λόγω των δραστικών, στις περισσότερες περιπτώσεις “τυφλών’, περικοπών στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.
Είναι ασφαλώς σημαντικό ότι αυτό το προβληματικό σύστημα άντεξε στην πρωτοφανή πίεση της πανδημίας, χάρη στην υπερπροσπάθεια των ανθρώπων του, γιατρών, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού -και τους είμαστε όλοι ευγνώμονες γι αυτό. Άντεξε και χάρη στην ενίσχυση του σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια:
- υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 550 σε >1200,
- αυξήσαμε το υγειονομικό προσωπικό -σε καθαρούς αριθμούς- κατά 7.500 άτομα,
- δώσαμε για πρώτη φορά αυξήσεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετά από 15 χρόνια,
- ψηφιοποιήσαμε υπηρεσίες που επέτρεψαν πρωτίστως τον έγκαιρο μαζικό και σωτήριο εμβολιασμό των πολιτών,
- εγκαινιάσαμε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη/ταχύτερη κάλυψη των πιεστικών αναγκών όπως είναι η εξάλειψη των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και δίνοντας κίνητρα στους γιατρούς να μείνουν στο ΕΣΥ αντί να το εγκαταλείπουν.
Έχοντας ενσωματώσει και τα διδάγματα της πανδημίας- προτού καν παρέλθει η κρίση- ξεκινήσαμε τον ανασχεδιασμό του δημόσιου υγειονομικού χάρτη, ώστε να επιτελεί το σκοπό του, να παρέχει ποιοτική δωρεάν πρόληψη και περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, που άλλωστε είναι βασική υποχρέωση του κράτους.
Η φιλοσοφία του νέο ΕΣΥ είναι ότι πρέπει να διασφαλίζει την κλινική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, με σύγχρονους θεσμούς οργάνωσης, διοίκησης και χρηματοδότησης. Με την αυτονόητη έμφαση που πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως βασικότατου εργαλείου θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά και της υγείας κάθε πολίτη ατομικά.
Ο μετασχηματισμός του συστήματος υγείας έχει ήδη ξεκινήσει:
- Πρώτα πρώτα με την αύξηση των τακτικών δαπανών του προϋπολογισμού προς το σύστημα υγείας από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019 σε 5,2 δισ ευρώ το 2023. Είναι μια αύξηση 37%.
- Με την αριθμητική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού: 2019 ήταν 100.000 συνολικά, έκτακτο και μόνιμο, το 2023 είναι 107.500. Το 2019 εργάζονταν περίπου 3.640 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και σήμερα εργάζονται 4.100 έχουν αυξηθεί δηλαδή οι διασώστες κατά 500.
- Οι μισθοί των γιατρών αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κατά 10%, ενώ δόθηκε επίδομα για τους γιατρούς στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους 400 ευρώ τον μήνα και στους γιατρούς του ΕΚΑΒ 250 ευρώ τον μήνα. Περαιτέρω δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% του μισθού για τους γιατρούς των κέντρων υγείας που έγιναν προσωπικοί γιατροί, ενώ διασφαλίστηκαν 1.800 ευρώ πλέον του μισθού στους γιατρούς που μετακινούνται στα νησιά. Στους νοσηλευτές και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό έγινε αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας στα 200 ευρώ τον μήνα και εντάχθηκαν σε αυτό επιπλέον κατηγορίες, ενώ δίνονται επιπλέον 1200 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.
Το μισθολογικό των γιατρών και του λοιπού προσωπικού ήδη είναι αντικείμενο αναβάθμισης του από 01.01.24, όπως προβλέπεται στις παρεμβάσεις για το δημόσιο, αλλά ήδη έγιναν αυξήσεις που επί 15 έτη είχαν βαλτώσει. - Άλλες αλλαγές στο ΕΣΥ:
- Με την άυλη συνταγογράφηση (έχουν εγγραφεί πάνω από 4 εκατ. πολίτες) και την ηλεκτρονική διακίνηση παραπεμπτικών για εξετάσεις.
- Με την καθιέρωση -δωρεάν- προσωπικού γιατρούως πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ. Το 2019 οι ασφαλισμένοι στον προσωπικό γιατρό ήταν 1,5 εκατομμύριο πολίτες , σήμερα είναι σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει εγγραφεί (4,8 εκ.πολίτες) και κάθε μήνα διενεργούνται κατά μ.ο 1.000.000 δωρεάν ραντεβού.
- Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων ύψους 500 εκ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης μεταξύ των οποίων η δράση για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για τον τράχηλο της μήτρας για να ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις , καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
- Με την ανάπτυξη και προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης – όπως ο εμβολιασμός για HPV/ιό AIDS.
Με πράξεις και κοστολογημένο σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση -αντί μόνο με ωραία λόγια - χτίζουμε το νέο ΕΣΥ της ουσιαστικής φροντίδας ειδικά για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις υπηρεσίες του.
- Σήμερα οι Έλληνες ασθενείς έχουν καλύτερη πρόσβαση από όλους τους ευρωπαίους στο σύνολο των ακριβών ογκολογικών θεραπειών. Τα τελευταία 3 χρόνια μέσω της επιτροπής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης φαρμάκων υψηλού κόστους έχουν εξοικονομηθεί χάρη στις διαπραγματεύσεις που εμείς κάναμε με τη φαρμακοβιομηχανία 450 εκ ευρώ χάρη στα οποία έχουν προστεθεί 1000 νέες καινοτόμες θεραπείες (φάρμακα) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ έναντι περίπου 100 κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ακριβό ογκολογικό φάρμακο το οποίο ενώ στην Γερμανία αποζημιώνεται για 11 ενδείξεις καρκίνου, στην Ελλάδα αποζημιώνεται για 19, δηλαδή για όλες τις μορφές καρκίνου που έχει ένδειξη.
- Παράλληλα το 2022 είχαμε αύξηση 20% στις κλινικές δοκιμές για ογκολογικά φάρμακα άρα καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση ασθενών σε αυτά.
- Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς πέρα από την καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα και την πλήρη κάλυψη ακριβών φαρμάκων, έχουμε ήδη υλοποιήσει 2 κομβικές δράσεις:
- Το πρόγραμμα «οίκοθεν» που εγκαινίασε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά στη χώρα οι ογκολογικοί ασθενείς δέχονται κατ´ οίκον υπηρεσίες και θεραπείες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Η ανακουφιστική φροντίδα που ψηφίσαμε το Δεκέμβριο και πλέον μπήκαν οι βάσεις να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ο υπηρεσίες αυτές για ασθενείς τελικού σταδίου.
- Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” ενισχύουμε επίσης τις ογκολογικές κλινικές στα νοσοκομεία μας. Επιπλέον δημιουργούμε ογκολογικό στη Λαμία και νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που έχει ήδη χωροθετηθεί.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις τρέχουσες και τις μελλοντικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ευρωπαϊκού επιπέδου με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη. Με αφετηρία τους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,5 δισ ευρώ δηλαδή το 9% του συνολικού εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0 πηγαίνει στο ΕΣΥ και τις ανάγκες του, την επόμενη τετραετία έχουν προγραμματιστεί:
- Η ανακαίνιση και νέες υποδομές σε 80 Νοσοκομεία στα τμήματα επειγόντων τους και 156 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, η ανέγερση 4 νέων Νοσοκομείων 315 νέων μονάδων τηλεϊατρικής, 25 κέντρων αποκατάστασης και 311 δομών ψυχικής υγείας.
- Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Ολοκλήρωση του MY HEALTH / του ηλεκτρονικού φακέλου κάθε ασθενούς.
- 10 χιλιάδες νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού-κυρίως νοσηλευτών εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες ελλείψεις, 700-800 εξ αυτών θα αφορούν αποκλειστικά το ΕΚΑΒ.
- περαιτέρω βελτίωση αποδοχών με το νέο μισθολογίου του δημοσίου που τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.24. - Ειδικά σε ο,τι αφορά το ΕΚΑΒ έχουμε προβλέψει στο πρόγραμμά μας- πριν από τα τελευταία τραγικά περιστατικά που μας λύπησαν όλους- τη δέσμευση στο τέλος της τετραετίας να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε οι διακομιδές στα αστικά κέντρα να γίνονται εντός δεκάλεπτου και στην περιφέρεια εντός 50 λεπτών.
- Εκεί θέλουμε να φτάσουμε και θα το πετύχουμε ήδη από αυτό το καλοκαίρι -εφόσον μας εμπιστευθούν οι πολίτες- με αναδιάταξη του στόλου των ασθενοφόρων, με συνδρομή της πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων σε 35 περιοχές που παρουσιάζονται ελλείψεις αλλά και με το νέο δίκτυο εναέριας έρευνας διάσωσης με 6 βάσεις σε όλη τη χώρα.
- Εδώ κι έναν χρόνο, δουλεύουμε ένα νέο σχέδιο για το νέο δίκτυο αεροδιακομιδής Θεοφάνης Ερμής Θεοχαροπουλος για την ηπειρωτική Ελλάδα με ευέλικτα ελικόπτερα, σε έξι βάσεις. Τα ελικόπτερα αυτά θα μισθωθούν με τα πληρώματα τους με στόχο να αναλάβουν δράση εντός του 2023.
Πιστεύουμε ότι στο θέμα της δημόσιας υγείας και της στήριξης του ΕΣΥ επι της ουσίας δεν διαφωνούμε οι πολιτικές δυνάμεις ,πρέπει και οφείλει να είναι ένα ζήτημα υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου