Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Δέκα θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας


 


  1. ΈΝΑΡΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΉΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  «ΟΙΚΟΘΕΝ»

Είναι το πρόγραμμα για τη χορήγηση δωρεάν θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκίνησε ηδη δοκιμαστικά  με πολύ υψηλές προσδοκίες και σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να εξυπηρετεί 80 περιστατικά ημερησίως. Αντί να πηγαινει ο ασθενής στο νοσοκομείο, πηγαίνει ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι του για να χορηγήσει μια αντικαρκινική θεραπεία. Είναι ακόμα μια σημαντική τομή, η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η οποία μας δείχνει τον δρόμο για τη δημόσια υγεία του μέλλοντος που θέλουμε.

  1. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Tο α’ τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 2,1% σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι καταγράφηκε μείωση 0,1%. Η αύξηση του ΑΕΠ προήλθε:

  • Από τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,9% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 1,4%).
  • Από τις ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) που αυξήθηκαν κατα  8,2%.
  • Από την αύξηση κατά 10,6% των εξαγωγών αγαθών και κατα 6,2% των υπηρεσιών

 3.  ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η  Ελλάδα , χάρη στις πολιτικές μας, βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις της ΕΕ βάσει και του φετινού eu justice scoreboard και για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη (ανήλικοι παραβάτες και θύματα) και για προστασία θυμάτων γυναικών και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας! Το 2019 ήταν στην τελευταία θέση, τώρα πλέον έχοντας παρουσιάσει θεαματική βελτίωση σε όλους του δείκτες, ανέβηκε στην 6η και 5η θέση αντιστοίχως.

4.  ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ

Το μέτωπο ευθύνης που όρθωσε η Νέα Δημοκρατία με την έγκαιρη παρέμβασή της έβαλε φρένο για δεύτερη φορά στην είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή. Μόνο εμείς και το ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε πάλι σχετικά υπομνήματα στον  Άρειο Πάγο που τελικά απέκλεισε εκ νέου στο μόρφωμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές.Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και την πρώτη φορά διάλεξε να απέχει απο αυτην την μάχη για τη Δημοκρατία.

 5.  ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το μήνα Μάιο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου. Προς αυτή την κατεύθυνση -μεταξύ άλλων μέτρων και δράσεων που σχεδίασε και υλοποιούνται με επιτυχία- τέθηκε σε λειτουργία ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με πολύ σημαντικά οφέλη σε οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τον περασμένο μήνα λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαΐου, ανέρχονται σε 5.435, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και  υπήρξαν 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης.
  • Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον Μάιο -μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό- και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.
  • Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν θυμίζουμε και οριζόντια διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Μαΐου το μέσο ποσοστό της διαγραφής χρέους ανέρχεται σε 32,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και σε 22,3% για το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι το 42% (766 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Σημαντική είναι, επίσης, και η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τις τράπεζες σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

 
6. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΏΝ

Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων. Με την νέα ενταξη δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες. Που σημαίνει ελάφρυνση των οικογενειακών λογαριασμών ρευματος  αλλα και της ενεργειακής επιβάρυνσης της χώρας.

7. Ξεκίνησε ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Από τα 300 εκατ., τα 60 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.Το πρόγραμμα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση κατοικιών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.Η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή τους,  https://exoikonomo2023.gov.gr θα παραμείνει  ανοιχτή έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

 
8. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ

Τον Μάιο το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε στην Ελλάδα προήλθε από ήλιο, αέρα και νερό. Η Ελλάδα είναι πλέον η 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μίγμα. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια έως το 2027 για καλύτερο περιβάλλον με στόχο την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ.

 
9. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του νέου κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που θα αντικαταστήσει τους υφιστάμενους σταθμούς Κηφισου και Λιοσίων. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου για τον νέο σταθμό προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ με Φορέα Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται  καθημερινά 40.000 επιβάτες που μεταφράζονται σε 15 εκατ. επιβάτες τον χρόνο. Έτσι η πρωτεύουσα θα αποκτήσει έναν κεντρικό σταθμό υπεραστικών μεταφορών εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών.

 
10. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Η συμφωνία που επετεύχθητε στην ΕΕ για τη νέα πολιτική ασύλου στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που “καίει” την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής, φέρει και ελληνική σφραγίδα. Μετά από δικές μας πιέσεις συμπεριλήφθηκε στον νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Έτσι  διασφαλίζεται ότι θα τύχουν προστασίας όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και όχι όσοι καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δημιουργειται υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, που εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Στηρίζει δε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Επιπλέον, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης. Είναι κάτι που παραδοσιακά έθετε η χώρα μας.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου