Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ταραχές στο Παρίσι από τον φόνο 17χρονου από αστυνομικό

 



Το βράδυ της Τρίτης ο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «ανεξήγητο» και «ασυγχώρητο» το περιστατικό.

«Ενας έφηβος σκοτώθηκε. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το θάνατο ενός νέου ανθρώπου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από την Μασσαλία, προσθέτοντας ότι η υπόθεση συγκίνησε όλο το έθνος και εκφράζοντας τον «σεβασμό και τη στοργή του» στην οικογένεια του νεκρού. 

Η μητέρα του 17χρονου, που ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές ως Ναέλ Μ., κάλεσε μέσω TikTok τους Γάλλους σε πορεία διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια εξέγερση για το παιδί μου»! Τουλάχιστον 2.000 επιπλέον αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Παρίσι και άλλες πόλεις, ύστερα από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 17χρονου στη Ναντέρ και άλλα παρισινά προάστια, με εμπρησμούς κάδων, δεκάδων αυτοκινήτων και βιτρινών και 31 συνολικά συλλήψεις. Από τα επεισόδια, που δεν έλειψαν και χθες, ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν 24 ένστολοι.

Καθώς η αστυνομική βία στη Γαλλία έχει γίνει ενδημική και ιδιαίτερα σκληρή μετά την εκδήλωση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, το 2018, από την πλευρά της αριστερής αντιπολίτευσης ακούστηκαν ιδιαίτερα σκληρές φωνές. 

Αυτό που εξόργισε ιδιαίτερα τους Γάλλους ήταν τα ψέματα που επικαλέστηκε αρχικά η αστυνομία για να αποσείσει τις ευθύνες του 38χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με τους ανακριτές, δύο αστυνομικοί έκαναν νόημα στο Ι.Χ. που οδηγούσε ο 17χρονος Ναέλ Μ. να κάνει στην άκρη, για να τον ελέγξουν για τροχαία παράβαση. Αρχικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο νεαρός πήγε να ρίξει το αμάξι του πάνω στα όργανα του νόμου, αλλά αυτό διαψεύστηκε από βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και του οποίου η γνησιότητα επιβεβαιώθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το ντοκουμέντο δείχνει τους αστυνομικούς στο πλάι του σταματημένου Ι.Χ. και τον ένα να σημαδεύει τον οδηγό με όπλο. Ταυτόχρονα ακούγεται μια φωνή να λέει: «Θα φας μια σφαίρα στο κεφάλι!». Στη συνέχεια ο αστυνομικός πυροβολεί ενώ το αυτοκίνητο ξεκινάει απότομα. Ομως πέφτει σε τοίχο προτού διασχίσει λίγα μέτρα και λίγο αργότερα ο οδηγός εκπνέει. Να σημειωθεί ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονταν άλλοι δύο επιβάτες. Ο ένας διέφυγε και ο άλλος κρατήθηκε για λίγο προτού αφεθεί ελεύθερος.

Ο δράστης συνελήφθη και ο εισαγγελέας εξετάζει την άσκηση δίωξης εναντίον του για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Χωριστή μήνυση για ανθρωποκτονία κατέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Γιασίν Μπουζρού, όπως και κατά του δεύτερου αστυνομικού για συνέργεια. Παράλληλα θα ζητήσει τη δίωξη και άλλων αστυνομικών για ψευδή μαρτυρία.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπ. Εσωτερικών, Ζ. Νταρμανέν έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», υποσχόμενος την απόταξη του δράστη από το σώμα. Ο αρχηγός της παρισινής αστυνομίας, Λοράν Νουνιές, περιέγραψε τον δράστη ως «έμπειρο υπαξιωματικό, που έχαιρε της εμπιστοσύνης των ανωτέρων του και θα τον κρίνει η Δικαιοσύνη».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου