Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Δημοσκόπηση Interview: Στο 6,3% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Όλο και μεγαλώνει η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview.

Ειδικότερα, η ΝΔ ανακάμπτει δημοσκοπικά και ανοίγει στο 6,3% την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «βουτιά» του Μαρτίου (3,6%), οπότε και σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η διαφορά ήταν στο 5% και τον Φεβρουάριο στο 6,7%.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας, που έγινε για λογαριασμό της POLITIC, είναι ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, «δεν ξέρω» / «δεν απαντώ») συρρικνώνεται στο 8,7%, από το 15,3% τον Μάρτιο, και επιστρέφει ενισχύoντας κυρίως το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.



Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% (από το 31,2% της δημοσκόπησης του Απριλίου) έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,2%). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8% (από 9,2%), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3% (από 6,7%), η Ελληνική Λύση στο 3,8% (από 4%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη -οι «Έλληνες για την Πατρίδα»- με ποσοστό 3% (από 2%) φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9% (από 1,7%).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται στο 8,7%, από το 10,5% της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα.

Στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος «ανεβαίνει» στις επτά μονάδες.



Ειδικότερα, η ΝΔ στις επαναληπτικές κάλπες είναι στο 35,2% (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,1% (από το 26%). Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37% εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.



Σύμφωνα πάντως με αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το 48% είναι μεγαλύτερο ποσοστό από το 32,3% της πρόθεσης ψήφου που λαμβάνει η ΝΔ, κάτι που υποδεικνύει ότι την αυτοδυναμία δεν την προτιμούν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή σύμφωνα με το ποιο κόμμα πιστεύουν οι περισσότεροι -ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν- ότι θα βγει πρώτο και θα κερδίσει τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα ανοίγει την ψαλίδα στο 4,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης του προηγούμενου μήνα -ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται ως πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές- ήταν στο όριο του στατιστικού λάθους και συγκεκριμένα στο 2,1%.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου