Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Αυξήσεις στο Δημόσιο - €150 στους νέους στα 18 - Μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών

 


Νέα θετικά μέτρα για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με πολίτες στην Ελευσίνα για θέματα οικονομίας, εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, δύο εβδομάδες πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Τα τρία νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως εξής:

- Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται για φυσικές καταστροφές θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

- Μονιμοποίηση του Freedom Pass. Ολοι οι νέοι θα λαμβάνουν 150 ευρώ με την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας για να τα δαπανήσουν σε ταξίδι, υπηρεσίες πολιτισμού ή αθλητισμού

150 ευρώ σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται

- Αύξηση επιδόματος τέκνων για το Δημόσιο. Για ένα τέκνο το επίδομα από 50 ευρώ θα αυξηθεί σε 70 ευρώ. Για 2 τέκνα από 70 ευρώ θα αυξηθεί σε 120 ευρώ. Για 3 τέκνα θα διαμορφωθεί το επίδομα σε 170 ευρώ ενώ για 4 τέκνα το επίδομα από 170 ευρώ αυξάνεται σε 220 ευρώ.

Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο δημόσιο

Τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία και επανέλαβε κατά την συζήτησή του με τους πολίτες. Συγκεκριμένα, αφορούν:

- Αύξηση κατώτατου μισθού σε 950 ευρώ και διαμόρφωση του μέσου μισθού σε 1.500 ευρώ

- Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης, διεύρυνση του πριμ παραγωγικότητας (Δημόσιο τομέα)

- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

- Αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

- Αύξηση συντάξεων ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Για τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει πάλι αύξηση μεταξύ 3%-4%

- Μονιμοποίηση του θεσμού του «Προσωπικού βοηθού» για άτομα με αναπηρία με χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν λήξει η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο χώρος που επιλέχθηκε για να γίνει η συζήτηση όσο και οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί τομείς που εκπροσωπούν οι πολίτες που τοποθετήθηκαν συμβολίζουν τον πυρήνα της πολιτικής που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα η εκδήλωση έγινε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που, μετά από δεκαετίες αδράνειας, μπήκαν σε επαναλειτουργία, απορροφώντας το σύνολο του προσωπικού.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η αξιοποίηση του απαξιωμένου βιομηχανικού πλούτου της χώρας. Επίσης, οι συνομιλητές του εκπροσώπησαν τους τομείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, των σύγχρονων επιχειρήσεων startups, τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και άτομα με αναπηρίες.

Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού καταγράφηκε πως κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η διατήρηση δυναμικής ανάπτυξης, η μεγέθυνση της οικονομίας και η επιστροφή του παραγόμενου πλούτου στην κοινωνία με νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας και στήριξη των ευάλωτων.

«Μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία. Μπορεί η ανεργία να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο μέσα στην τετραετία. Μπορούμε να πιάσουμε τον μέσο όρο της ΕΕ. Να το κάνουμε όμως ανεβάζοντας και το ύψος μισθών» ανέφερε

«Κλειδί» είπε ο πρωθυπουργός αποτελεί η «γρήγορη ανάπτυξη σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας» θέτοντας ως στόχο την διατήρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας με ρυθμούς 3%. «Στόχος να προσεγγίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τον μέσο όρο της ΕΕ είτε μιλάμε για επενδύσεις είτε για μισθούς και κοινωνικό κράτος» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ισορροπημένη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ώστε η αύξηση των εσόδων να συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των μισθών.

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά -δηλαδή, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου