Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Πέντε προτεραιότητες για μια ισχυρή Ελλάδα

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής:

Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσουμε πολύ πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας γύρω από το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Και θα μιλήσουμε για μια Ελλάδα παραγωγική και δίκαιη, μια Ελλάδα πράσινη, μια Ελλάδα σύγχρονη -κλιματικά πράσινη, μην μπλεκόμαστε- σύγχρονη και ψηφιακή. Και πάνω από όλα μια Ελλάδα ισχυρή. Με πέντε, και θα μπούμε σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια γύρω από τις πολιτικές μας, αλλά κρατήστε πέντε σαφείς προτεραιότητες. Πέντε πεδία πολιτικής για τα οποία θα μιλήσουμε πολύ περισσότερο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

  • Πρώτον, όπως είχαμε δεσμευτεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, έτσι δεσμευόμαστε και τώρα ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Το ξέρουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Μπορούμε να τους αυξήσουμε σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027, εφόσον ακολουθήσουμε μια ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%.
  • Δεύτερη επιδίωξη, όπως σας είπα ήδη, είναι η έμφαση που θα δώσουμε σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία, σε πολλά μέτωπα.
    • Από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αλλά και όλων, θα το τονίσω, των 157 κέντρων υγείας στη χώρα. Όλα θα ανακατασκευαστούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
    • Και βέβαια, η ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος και ναι, περισσότεροι διορισμοί στο ΕΣΥ και καλύτερες απολαβές για τους γιατρούς μας. Με περισσότερα κίνητρα για να μπορούν αυτοί, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στην επόμενη τετραετία - μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του δημοσίου όταν ολοκληρώνουν την εργασία τους στο δημόσιο  να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών για να παρέχουν -όποτε αυτό το χρειαζόμαστε- βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Τρίτος στόχος, το καλύτερο κράτος, το αποτελεσματικότερο δημόσιο.
    • Στις αρχές Μαρτίου κάναμε τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πανελλήνιας εμβέλειας, παραπάνω από 70.000 συμμετέχοντες.
    • Θα εφαρμόσουμε πια και στην πράξη κάτι το οποίο ισχύει στον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και αναφέρομαι στη διετή δοκιμαστική θητεία. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνονται οι υπάλληλοι, θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων, αλλά αφού έχουν αξιολογηθεί πρώτα και η διετής δοκιμαστική θητεία θα γίνει πράξη.
    • Ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο, αξιολόγηση για όλους, αλλά αξιολόγηση επιβράβευσης. Έχουμε, ήδη, δοκιμάσει τέτοιους μηχανισμούς. «Πριμ» παραγωγικότητας: θέλουμε οι αποδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων να μετρούνται, να αξιολογούνται, να επιβραβεύουμε τους καλύτερους, να έχουν μια καλύτερη και γρηγορότερη διαδρομή μέσα στη Δημόσια Διοίκηση και όσοι έχουν αδυναμίες, αυτές να θεραπεύονται.
    • Και μέχρι το τέλος του 2027 να έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες στο δημόσιο, 100% ψηφιακό κράτος. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτές μας τις δεσμεύσεις για την ψηφιοποίηση του κράτους.
  • Τέταρτη προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς, με πολλές διαφορετικές δράσεις.
    • Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και νέων ζευγαριών. Σε πρώτη φάση δέκα χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν το σπίτι τους με ένα δάνειο, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Και έχω δεσμευθεί ότι εφόσον -και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα-  εξαντληθούν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα διπλασιάσουμε το κονδύλι, ώστε άλλες δέκα χιλιάδες νέες και νέοι να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ευεργετικά οφέλη αυτού του προγράμματος.
    • Έχουμε όμως κι άλλες δράσεις που ήδη υλοποιούνται. Είχαμε σπίτια από το Πρόγραμμα ESTIA τα οποία τα νοικιάζαμε, τα οποία τα διαθέταμε σε πρόσφυγες. Χίλια από τα σπίτια αυτά θα τα αξιοποιήσουμε για δύσκολες περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, όπου θα καλύπτουμε πλήρως το ενοίκιο, θα παρέχουμε δωρεάν στέγη για τρία χρόνια.
    • Πολιτικές κοινωνικής αντιπαροχής. Έχουμε τόσες δημόσιες εκτάσεις, θα μπορούμε να χτίζουμε με ιδιωτικούς πόρους σύγχρονα διαμερίσματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατίθεται μόνο σε νέους με ευνοϊκό επιτόκιο.
  • Και όλα αυτά βέβαια, χωρίς να ξεχνάμε την πέμπτη μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η ολοκλήρωση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, η νέα φάση της μεταναστευτικής μας πολιτικής, πολιτική που, όπως είπα, ενέκρινε και χθες η Ευρωβουλή ψηφίζοντας ουσιαστικά υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου