Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας

 


Η Κυβέρνησή, στα τέσσερα χρόνια της θητείας της αντιμετώπισε πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, τις μεγαλύτερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Την οργανωμένη από την γείτονα απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού, αλλά και την εισαγόμενη ακρίβεια. 

Παρά τις έκτακτες εξωγενείς αντιξοότητες η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της,παράγοντας θετικά αποτελέσματα που απεικονίζονται στην ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τη δραστική μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση των εισοδημάτων, την βελτίωση της καθημερινότητας Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα του 2023 σε κάθε τομέα, σε κάθε επίπεδο, είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019.

  • Μείωσε -όπως είχαμε δεσμευτεί- φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνησή μας μείωσε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, μείωσε  κατά μία εκατοστιαία μονάδα τους άλλους συντελεστές, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης και παράλληλα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά περίπου 4%. 
  • Στο ίδιο διάστημα μειώθηκε η  ανεργία από το 17% που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 11,4%. Αυξήθηκαν κατά 300 χιλ. οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που σημαίνει ότι ένας ολόκληρος κόσμος που βρισκόταν στο περιθώριο χωρίς κανένα εισόδημα, εντάχθηκε στην παραγωγική οικονομία, είχε μισθό και εισόδημα.
  • Παράλληλα,  η Κυβέρνηση διέθεσε, στη διάρκεια των κρίσεων αυτών, πάνω από 57 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων, ανέργων και αγροτών, ενώ  προχώρησε ταυτόχρονα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας με υπερσύγχρονα μέσα, αναβαθμίζοντας την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Κατάφερε να γίνεται η Ελλάδα πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Από το ξεκίνημα της ενεργειακής κρίσης, τη διεθνή έκρηξη των τιμών στα καύσιμα και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, η Κυβέρνηση -όπως από την αρχή δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας, με έγνοια για τους πιο ευάλωτους, εξαντλώντας, αλλά όχι παραβιάζοντας, τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

  • Προχώρησε στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας από το 80% έως και το 100% -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους οικιακούς χρήστες- τις αυξήσεις, κάτι που βλέπουν, που είδαν, οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. Και αυτό με πόρους που προήλθαν κυρίως από την έκτακτη φορολόγηση με ποσοστό 90% των εταιρειών ενέργειας για τα υπερέσοδα μέχρι τον Ιούλιο και πρωτίστως από την εφαρμογή, στη συνέχεια, μηχανισμού άμεσης άντλησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας.
  • Προχώρησε παράλληλα σε έκτακτες ενισχύσεις για τους πιο αδύναμους, αλλά και σε στοχευμένες ενισχύσεις για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων, στα καύσιμα, αλλά και στα τρόφιμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι μια τετραμελής οικογένεια παίρνει τώρα, με την κάρτα αγορών, 52 ευρώ τον μήνα  για την κάλυψη των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου