Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Αποσυνδέεται το επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης από το ύψος της ορφανικής σύνταξης

 


Μία αδικία δεκαετιών που αφορά στα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση διορθώνεται. Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη λόγω θανάτου γονέα δικαιούνται πλέον το επίδομα αυτό ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης ή της οικονομικής ενίσχυσης που ήδη λαμβάνουν. Αφορά στα άτομα με νοητική υστέρηση 80%, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή σύνδρομο down ή αυτισμό, που μέχρι σήμερα στερούνταν το συγκεκριμένο  επίδομα εάν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη ανώτερη των 360 ευρώ.

  • Η απόφαση αυτή -όπως σημειώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- έρχεται σε συνέχεια της αύξησης 8% σε 13 αναπηρικά επιδόματα συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης και ήταν επιβεβλημένη, καθώς αποκαθιστά μια αδικία χρόνων σε βάρος μιας ομάδας ιδιαίτερα ευάλωτων συνανθρώπων μας.
  • Με την υπογραφή της νέας ΚΥΑ περισσότερα από 1.100 άτομα, θα λαμβάνουν στο εξής ανεξαρτήτως του ποσού της ορφανικής σύνταξης, το ειδικό επίδομα, το οποίο από 1ης Μαΐου θα αυξηθεί στα 569 ευρώ το μήνα.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου