Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία

 


Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία», παρουσίασε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται -όπως τόνισε- για ρυθμίσεις με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των μαθητών μας. Υπέρ της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, υπέρ μίας καλύτερης σχολικής καθημερινότητας. Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια δράσεων που ήδη έχει αναπτύξει το Υπουργείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία όπως:


Πρώτον, η εκπαίδευση των μαθητών με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (με θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγή, ο σεβασμός στον άλλον, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα) και τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών που καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.

Δεύτερον, η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με 85.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Τρίτον, η ενίσχυση της σχολικής κοινότητας με διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, από 1.600 σε 3.200, θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής. αύξηση προϋπολογισμού υποστηρικτικών φορέων, συνεργασίες με αρμόδιους φορείς όπως το Εργαστήριο Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

 

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, προβλέπονται:


Πρώτον: Νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και σε κεντρικό επίπεδο.

Δεύτερον: Συστηματικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Τρίτον: Πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα ή επώνυμα και οι γονείς μόνο επώνυμα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου