Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Για 19ο συνεχόμενο μήνα η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση

 



Είναι γνωστό ότι η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Όπως βρεθήκαμε δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έτσι θα συνεχίσουμε. Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για το Μάρτιο έχουν ως εξής:


Οικιακά τιμολόγια: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40Euro/MWh.

Για την ενεργοβόρο βιομηχανία (περιλαμβάνονται χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.) σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος. Για τις περιπτώσεις αυτές επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι 50Euro/MWh.

Παραδείγματα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής με την επιδότηση ρεύματος τον Μάρτιο


Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 78 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KMh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 136,5 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει 116,5 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 234 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει τελικά 214 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 186 ευρώ.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου