Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της αθλητικής μεταρρύθμισης

 



Ψηφίστηκε χθες Τρίτη το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το οποίο  θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού, αντιμετωπίζονται δυσλειτουργίες και ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας και εισάγονται νέες ρυθμίσεις.


Πρόκειται για το 7ο νομοσχέδιο της αθλητικής μεταρρύθμισης με το οποίο -όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης- ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της αθλητικής μεταρρύθμισης που νοικοκύρεψε το άναρχο αθλητικό τοπίο που παρέλαβε η Κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης φαινομένων όπως το ντόπινγκ, η χειραγώγηση και η βία, ενώ υπήρξαν μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν και τον αθλητισμό να ακολουθήσει την πορεία της ψηφιοποίησης του Κράτους. Ο νέος νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει:


Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων Βασιλίτσας και Σελίου, μέσω της ανάθεσης εκπόνησης των Μελετών και των Διαγωνισμών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τη διευκόλυνση της λειτουργίας των σωματείων του τριάθλου και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας τους, με τη συμμετοχή στα όργανά τους και εν ενεργεία αθλητών.

Τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας για τις Επιτροπές Δεοντολογίας των Ομοσπονδιών.

Τον προσδιορισμό ότι η «κρατική χρηματοδότηση» προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες αφορά τόσο την τακτική ετήσια επιχορήγησή τους, όσο και την ενίσχυσή τους από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων.

Τις διευκολύνσεις των σωματείων νησιωτικών περιοχών για την απασχόληση και την αμοιβή των προπονητών τους.

Τον εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών αθλητικών σχολών.

Την Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή, η οποία αντικαθιστά, σταδιακά, την έντυπη Κάρτα Υγείας Αθλητή.

Την εξομοίωση της μισθολογικής κατάταξης των Κωφών Ολυμπιονικών με εκείνη των Παραολυμπιονικών.

Το πλαίσιο που διέπει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους και τις Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους.

Την απαγόρευση συμμετοχής Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρείας σε αθλητικές διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης με την κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Τη θεσμική ενίσχυση του Μητρώου Αθλητικών Φορέων.

Την απονομή προνομίων σε διακριθέντες αθλητές και για το έτος 2022, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021.

Τη μείωση κόστους των κολυμβητικών δεξαμενών των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων με χρήση πετρελαίου θέρμανσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου