Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Υποχρέωση να μην δημιουργήσουμε μια καινούργια γενιά ιδιωτικού χρέους

 


Η κυβέρνηση έχει υπόψιν της στο παρελθόν, πως κινήσεις άστοχες σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, δημιούργησαν ευρύτερα προβλήματα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά στο τέλος για τη ζωή του καθενός, γιατί ο λογαριασμός πάντοτε επιστρέφει στους πολίτες.

Έχουμε ένα καινούργιο δεδομένο. Υπάρχει μια αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, που δεν ξέρουμε ούτε σε τι ύψος θα φτάσει, ούτε ποια χρονική διάρκεια θα καλύψει. Άρα δεν έχουμε ακόμη μπροστά μας όλα τα δεδομένα.

Από την άλλη υπάρχει η ανάγκη, η υποχρέωση να κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί από την πλευρά του προκειμένου να μην δημιουργήσουμε μια καινούργια γενιά ιδιωτικού χρέους, μια καινούργια γενιά «κόκκινων» δανείων, κυρίως σε ό, τι αφορά στα στεγαστικά.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η Κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο με όλους τους εμπλεκόμενους -και στη προκειμένη περίπτωση τις τράπεζες- έτσι ώστε ο καθένας να συνδράμει προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Δηλαδή, να αποφύγουμε τη δημιουργία μιας καινούργιας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τις τράπεζες. Έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σε λίγες μέρες θα επαναληφθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.

Είναι προς όφελος και των τραπεζών και της Κυβέρνησης -προφανώς και της ελληνικής κοινωνίας- να διαμορφώσουμε συνθήκες, που δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και, που προφανώς, δεν θα διαταράξουν και την ισορροπία, την ικανότητα, τη δυνατότητα των πολιτών να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. 

Έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από θεσμικά εργαλεία, έτσι ώστε να δοθούν αρκετές δυνατότητες, να μην φτάσει ένα σπίτι να πλειστηριάζεται, κυρίως η πρώτη κατοικία.

Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα τρέχει πολύ καλύτερα από ό, τι στο παρελθόν και πολύ γρηγορότερα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία, που έχουμε.

Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων που έχουμε διαμορφώσει, θα κάνουμε ό, τι απαιτείται έτσι ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να βρίσκει λύσεις, προκειμένου να μην φτάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Για να μην φτάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό, βεβαίως, δεν είναι μόνο το ζήτημα του τι θα κάνεις ή πως θα ρυθμίσεις, τι δυνατότητες θα δώσεις με τις τράπεζες. Είναι να έχεις και μια οικονομία, που να αποδίδει, που να δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να έχει εισόδημα για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Η Κυβέρνηση έχει ανταπεξέλθει στην υποχρέωσή της αυτή, με τα νομοθετήματα, με τη βελτίωση του πλαισίου, με τα κίνητρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τις δυνατότητες χρηματοδότησης δόσης δανείων των ευάλωτων, που θέλουν να μπουν σε ρυθμίσεις και να μην φτάσουν στη διαδικασία της Αναγκαστικής Εκτέλεσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου