Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης -«Θέλουμε να φύγει η γάγγραινα»

 


Νομοθετική πρωτοβουλία στην παρούσα Βουλή που με τρόπο εμπροσθοβαρή και με σκληρές ρυθμίσεις θα αντιμετωπίζει τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator προανήγγειλε από τη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η αυστηρότητα των ρυθμίσεων μπορεί να φτάσει ως και την απαγόρευση της εμπορίας των λογισμικών αυτών.

«Είναι μια βαθύτατη παθολογία που είναι οικουμενική, βρίσκεται σε έξαρση τεράστια σε όλες τα χώρες, της Ευρώπης και του κόσμου, είναι επέκεινα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Γεραπετρίτης: Πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι των κακόβουλων λογισμικών

»Πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι των κακόβουλων λογισμικών, ενισχύοντας και το καθεστώς των νόμιμων παρακολουθήσεων» είπε αρχικά ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Η παρούσα Βουλή, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρουμε και θα είναι εμπροσθοβαρής, έχουμε διάθεση με πολύ σκληρές ρυθμίσεις ακόμα και σε απαγόρευση εμπορίας τέτοιων λογισμικών. Θέλουμε να φύγει η γάγγραινα αυτή».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε επίσης πως οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελούν μια πρώτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα ενισχυθεί -εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής- και από ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα έχει ως διττό στόχο να διασφαλίζει τη λογοδοσία αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας.

«Οι δύο διατάξεις που έρχονται είναι αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς. Την επάρκεια θα την δούμε όταν έχουμε τα δεδομένα από την εξεταστική και όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε όλες τις προτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «περιμένοντας τα πορίσματα εξεταστικής, δεσμευόμαστε θα αξιολογήσουμε όλες προτάσεις κ θα επανέλθουμε με ένα συνολικό πλαίσιο».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις, ο υπουργός επικρατείας, τόνισε πως αυτές γίνονται μετά από εισήγηση των υπηρεσιών και αποφασίζονται από τη δικαιοσύνη. «Είναι απόφαση δικαστική και ως δικαστική θα πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως νόμιμη και τεκμηριωμένη», είπε.

Νωρίτερα, πάντως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «μπάχαλο» και έχρισε προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις.

«Μας φέρνετε την κύρωση της ΠΝΠ, ένα κουρελόχαρτο σε σχέση με αυτά που έγιναν στη χώρα. Που εκδόθηκε στη λογική του να απαντήσει στις βαριές ευθύνες που έχει μετά τις αποκαλύψεις της παρακολούθησης», είπε και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η κύρωση της ΠΝΠ είναι για επικοινωνιακούς λόγους, για να κρυφτούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την αθλιότητα, το άρρωστο καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα».

«Εργαλειοποιεί λέει τις υποκλοπές ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Πρώτη φορά στην πολιτική μου διαδρομή ο θύτης απευθύνεται στο θύμα και μιλά για εργαλειοποίηση, ενώ θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να σιωπά», είπε ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΝΠ θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη.


iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου