Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Για να γίνει κυβέρνηση Τσίρκο με ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 θέλει 46% για 151 βουλευτές

 


Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για την κυβέρνηση τσίρκο, που ονειρεύεται ο τελειωμένος πολιτικά και μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρας.

Και μόνο στο άκουσμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜεΡΑ25 - ΚΚΕ με "ηγέτες" τους Τσίπρα - Ανδρουλάκη - Βαρουφάκη - Κουστούμπα, ανατριχιάζεις κάνει τον σταυρό σου και λες ποτέ Παναγία μου τέτοια τύχη στην Ελλάδα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αράπογλου και αυτά που είναι στο liberal.gr, για να στηθεί τέτοιο τσίρκο, και για να διαλυθεί η Ελλάδα, χρειάζονται όλα τα κόμματα ένα 46% και αυτό για να έχουν μόλις 151 βουλευτές.

Σημαντικές παρατηρήσεις για τη δυνατότητα από την αντιπολίτευση να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ακόμη κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, διατυπώνει ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου.

Σε συνέντευξή του λοιπόν στο σάιτ Liberal.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργο Φιντικάκη, ο Γιώργος Αράπογλου εξηγεί τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός, από τη ΔΕΘ, αποκάλεσε αυτό το ενδεχόμενο «πολιτική τερατογένεση».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Αράπογλου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δυνατό, αλλά απαιτεί από τα συνεργαζόμενα κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 46%, για να έχουν 151 βουλευτές. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τη ΝΔ, αν είναι πρώτο κόμμα, αφού για να εκλέξει 151 βουλευτές, με την απλή αναλογική, θέλει πάνω από 46%.

Εξηγεί αναλυτικά:

«Η επισήμανση του πρωθυπουργού είναι σωστή, μαθηματικά είναι δυνατό! Αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή φθάσει το 8% (όσο περίπου συγκέντρωσαν τα κόμματα που δεν κατέκτησαν κοινοβουλευτική έδρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές), το ποσοστό που χρειάζεται για να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα -ή τα κόμματα που θα αποφάσιζαν να συνεργαστούν- μετά από μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική, είναι λίγο πάνω από 46%. Πρόκειται για ποσοστό αρκετά υψηλό, που όμως, μαθηματικά τουλάχιστον, μπορεί να επιτευχθεί από μετεκλογική συνεργασία κομμάτων - ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, αν αποφασίσουν να συνεργαστούν το δεύτερο και αρκετά από τα υπόλοιπα κόμματα…».

Ο κ. Αράπογλου προσθέτει ότι δύσκολα ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να επιτευχθεί:

«Η πολιτική όμως δεν είναι μαθηματικά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απλό είναι. Εκτός από τις αναμενόμενες δυσκολίες στην υλοποίηση αλλά και στην πορεία μιας συνεργασίας πολλών κομμάτων, οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (εκτός της αξιωματικής) δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, μετά από κάθε εκλογική μάχη ξημερώνει νέα μέρα, το πολιτικό τοπίο δεν είναι απαραίτητα το ίδιο και η οπτική και οι προτεραιότητες κομμάτων και ηγεσιών αλλάζουν. Τίποτα, επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο - ούτε να αποκλειστεί!».

Στην ίδια συνέντευξη, ο γενικός διευθυντής της Pulse διαβλέπει ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα μεγάλης πόλωσης:

«Άλλωστε, νομίζω ότι ήδη τη βλέπουμε να έχει ξεκινήσει και να ενισχύεται. Υπάρχει η άποψη ότι η πόλωση βοηθά τους δύο βασικούς μονομάχους, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους τους. Θα έπρεπε, όμως, να μας απασχολεί κυρίως το αν μια έντονα πολωμένη προεκλογική περίοδος επιτρέπει να τεθούν ουσιαστικώς τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους μας και να κατατεθούν προτάσεις για τη σωστή αντιμετώπισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου