Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Συνεχίζεται το στρατηγικό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου

 


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι η επίσκεψη αυτή, λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ και μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, είναι έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα, πόλος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής που οικοδομεί και εδραιώνει τις συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής και εμπεδώνει το στρατηγικό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή τα τελευταία δύο χρόνια  έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις διμερείς σχέσεις τονίζοντας ότι υπάρχει  μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός: 

Ενημέρωσε για τις σημαντικές υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι οποίες σε συνδυασμό με την στρατηγική γεωγραφική της θέση την καθιστούν κόμβο και πύλη εισόδου της ενέργειας προς την Ευρώπη καθώς και γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και διεθνώς.

Υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, που οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δοκιμάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, είναι μια εστία έντασης στην περιοχή.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επισκεφθεί την Ελλάδα με αφορμή την Δ.Ε.Θ..

Σημειώνεται ότι η «Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος-Η.Α.Ε.», και η «Συμφωνία Συνεργασίας σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας», που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο του 2021 αποτελεί ισχυρή βάση της διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου